
Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий, зеленчукът ускорява процесите на обмяна на веществата. Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, бетацианини, които оцветяват ръцете и приборите, а освен това може да оцветят и урината, ако консумирате много от него. Заради хлорофила, който съдържа, той е полезна съставка в менюто на страдащите от анемия. Макар да съдържа захари, те не са в толкова огромни дози и затова червеното цвекло е полезно за консумация за диабетици, а заради високото съдържание на цинк, който увеличава продължителността на действието на инсулина, то може да се включи в ежедневното меню. Цвеклото подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините. По съдържание на йод то се нарежда на челна позиция сред зеленчуците и затова се използва широко за профилактика и лечение на хипотиреоидозата - заболяване на щитовидната жлеза, причинено от дефицит на йод.

Особено полезен и бoгaт нa aнтиoкcидaнти e пpяcнo пpигoтвeният coк oт чepвeнo цвeклo. Дневната доза е 100-300 милилитра, най-добре на три приема, като се консумира 2-3 мeceцa без почивка. Зa дa ce избeгнe дpaзнeщoтo дeйcтвиe нa co?a, не започвайте направо с дневната доза, а я увеличавайте постепенно, а преди консумация на сока изпийте супена лъжица зехтин или растително масло, което образува предпазен слой.
вижте целия материал
Няма коментари:
Публикуване на коментар