Един от най-полезните зеленчуци, на салата, сготвен или сок, е с
толкова невзрачен вид, че повечето хора обикновено го пренебрегват.
Зеленчукът е пренесен от Средиземноморието и се използва за полезно и
диетично хранене. Кореноплодите съдържат средно 88% вода, органични
киселини, целулоза, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални
соли, витамин С, каротин, витамини
В1, В2 и В12. Древногръцкият лекар Хипократ включва червеното цвекло в
списъка с лечебни растения още преди 2500 години. Древните гърци и
римляни са използвали цвеклото за намаляване на висока температура, а
през Средновековието са използвали сок от цвекло за захранване на хора,
които не са били в състояние да консумират твърди храни.
Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий,
зеленчукът ускорява процесите на обмяна на веществата. Червеният му цвят
се дължи на багрилните вещества, бетацианини, които оцветяват ръцете и
приборите, а освен това може да оцветят и урината, ако консумирате много
от него. Заради хлорофила, който съдържа, той е полезна съставка в
менюто на страдащите от анемия. Макар да съдържа захари, те не са в
толкова огромни дози и затова червеното цвекло е полезно за консумация
за диабетици, а заради високото съдържание на цинк, който увеличава
продължителността
на действието на инсулина, то може да се включи в ежедневното меню.
Цвеклото подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява
изхвърлянето на токсините. По съдържание на йод то се нарежда на челна
позиция сред зеленчуците и затова се използва широко за профилактика и
лечение на хипотиреоидозата - заболяване на щитовидната жлеза, причинено
от дефицит на йод.
Особено полезен и бoгaт нa aнтиoкcидaнти e пpяcнo пpигoтвeният coк oт
чepвeнo цвeклo. Дневната доза е 100-300 милилитра, най-добре на три
приема, като се консумира 2-3 мeceцa без почивка. Зa дa ce избeгнe
дpaзнeщoтo дeйcтвиe нa co?a, не започвайте направо с дневната доза, а я
увеличавайте постепенно, а преди консумация на сока изпийте супена
лъжица зехтин или растително масло, което образува предпазен слой.
вижте целия материал
Няма коментари:
Публикуване на коментар