сряда, 8 февруари 2012 г.

Морковът – зеленчукът на зрението и кожата

Морковът (Daucus carota) е кореноплоден зеленчук, който включва около 60 вида и е разпространен основно в района на Средиземноморието, но също в Америка, Африка, Австралия. Отглежда се заради кореноплода, който е месест и в зависимост от сорта има закръглена, конусовидна, вретеновидна или друга форма с червена, жълто-червена, жълта или бяла окраска. През първата година морковът образува кореноплод, а втората година оформя семена и цветове. Лечебните характеристики на морковите са известни още на древните гърци, а Хипократ и Гален ги препоръчват като противокашлично, болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. По - късно арабският лечител Авицена също  прилага морковите при лечението на някои заболявания.


Морковът съдържа средно 88.8% вода, 0.2% мазнини, 8.2% захари, скорбяла, 1% целулоза. Той включва в състава си витамини и минерали - витамини A, C, E, витамини от B групата, витамин К, желязо, фосфор, калий, манган и селен, ензими, етерични масла. Зеленчукът е един от основните растителни източници на бета каротин, от който организмът произвежда провитамин A, като почти изцяло покрива дневната доза чрез сто грама зеленчук – 93%. Именно заради този мощен антиоксидант, морковът е много полезен за зрението и за кожата. Зеленчукът не съдържа почти никакви мазнини и може да се използва по време на диета, но има  една тънкост – тъй като витамин А е мастноразтворим, винаги трябва да го консумирате с малко растителна мазнина или шепа ядки, за да може организмът ви да усвои пълноценно антиоксиданта. Морковите имат сравнително малко целулоза, която в по-голямо количество се намира в сърцевината, а по-малко в кората, но това е добра новина за хората, които страдат от гастрологични заболявания, тъй като грубата целулоза дразни тракта.

вижте цялата статия

Няма коментари:

Публикуване на коментар