Морковът (Daucus carota) е кореноплоден зеленчук, който включва около
60 вида и е разпространен основно в района на Средиземноморието, но
също в Америка, Африка, Австралия. Отглежда се заради кореноплода, който
е месест и в зависимост от сорта има закръглена, конусовидна,
вретеновидна или друга форма с червена, жълто-червена, жълта или бяла
окраска. През първата година морковът образува кореноплод, а втората
година оформя семена и цветове. Лечебните характеристики на морковите са
известни още на древните гърци, а Хипократ и Гален ги препоръчват като
противокашлично, болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. По -
късно арабският лечител Авицена също прилага морковите при лечението на
някои заболявания.
Морковът съдържа средно 88.8% вода, 0.2%
мазнини, 8.2% захари, скорбяла, 1% целулоза. Той включва в състава си
витамини и минерали - витамини A, C, E, витамини от B групата, витамин
К, желязо, фосфор, калий, манган и селен, ензими, етерични масла.
Зеленчукът е един от основните растителни източници на бета каротин, от
който организмът произвежда провитамин A, като почти изцяло покрива
дневната доза чрез сто грама зеленчук – 93%. Именно заради този мощен
антиоксидант, морковът е много полезен за зрението и за кожата.
Зеленчукът не съдържа почти никакви мазнини и може да се използва по
време на диета, но има една тънкост – тъй като витамин А е
мастноразтворим, винаги трябва да го консумирате с малко растителна
мазнина или шепа ядки, за да може организмът ви да усвои пълноценно
антиоксиданта. Морковите имат сравнително малко целулоза, която в
по-голямо количество се намира в сърцевината, а по-малко в кората, но
това е добра новина за хората, които страдат от гастрологични
заболявания, тъй като грубата целулоза дразни тракта.
вижте цялата статия
Няма коментари:
Публикуване на коментар