
Морковът съдържа средно 88.8% вода, 0.2% мазнини, 8.2% захари, скорбяла, 1% целулоза. Той включва в състава си витамини и минерали - витамини A, C, E, витамини от B групата, витамин К, желязо, фосфор, калий, манган и селен, ензими, етерични масла. Зеленчукът е един от основните растителни източници на бета каротин, от който организмът произвежда провитамин A, като почти изцяло покрива дневната доза чрез сто грама зеленчук – 93%. Именно заради този мощен антиоксидант, морковът е много полезен за зрението и за кожата. Зеленчукът не съдържа почти никакви мазнини и може да се използва по време на диета, но има една тънкост – тъй като витамин А е мастноразтворим, винаги трябва да го консумирате с малко растителна мазнина или шепа ядки, за да може организмът ви да усвои пълноценно антиоксиданта. Морковите имат сравнително малко целулоза, която в по-голямо количество се намира в сърцевината, а по-малко в кората, но това е добра новина за хората, които страдат от гастрологични заболявания, тъй като грубата целулоза дразни тракта.
вижте цялата статия
Няма коментари:
Публикуване на коментар