вторник, 21 февруари 2012 г.

16 симптома на менопаузата

Менопаузата е период, в който настъпват сериозни промени в женския организъм, затова не е чудно, че над 60% от жените отчитат поне един от симптомите. Основните от тях са горещи вълни, нощно потене, промени в менструацията, като резултат от хормоналните промени в организма на жената и основно в половата система. Някои от тях, за някои жени, започват от началото на 40те години. Повечето симптоми продължават през целия период на адаптация на организма, до средата на 50те години, но някои жени ги усещат до края на живота си. Вижте някои симптоми.



1. Горещи и студени вълни
Между 75-85% от американските жени получават горещи вълни по време на менопаузата. Те са нормална реакция на организма срещу редуцирането на нивата на естроген. Този процес може да е постепенен, но може и да е рязък, което обуславя честотата на симптомите.

2. Нощни изпотявания
Те са нощното проявление на горещите вълни и не се считат за разстройство на съня, но са нещо, което може да ви накара да се събуждате често.
3. Нередовна менструация
Менструацията може да спре, да намалее, да се скъси или да е нередовна. Хормоналният дисбаланс може да причини редица промени, например от 28 дена, периодът да се скъси на 24 дена. Кръвотечението може да варира всеки месец. Обикновено тези проблеми започват от средата на 40те.
4. Намалено либидо
Сексолозите смятат, че този проблем трябва да бъде разглеждан само в рамките на конкретния начин на живот и дали той причинява неудобства на жената. Всеки може да усети промени в либидото на всяка възраст, но в менопаузата те са хормонално обусловени.

вижте целия материал

Няма коментари:

Публикуване на коментар