
Кафето е една от най-употребяваните напитки
по света, наред с чая и водата. То се изготвя от сварените изпечени
семена на някои видове кафеено дърво. Растението е разпространено в над
60 страни по света, но за негова родина се счита Етиопия. Суровото кафе е
една от най-важните селскостопански стоки за международната търговия,
тъй като е най-важният експортен продукт за десетина държави. Напитката е
толкова популярна по света заради съдържанието на кофеин, който действа
тонизиращо.
Плодовете на кафееното дърво съдържат зърната кафе в сурова форма и се добиват от
няколко
вида малки вечнозелени храсти. Всички видове кафе принадлежат към
голямото семейство Брошови. Двата най-често отглеждани вида са Coffea
arabica и Coffea canephora, от който се добиват зърната робуста.
Те се отглеждат основно в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка.
Незрелите плодчета са зелени, а като узреят придобиват червен цвят. След
като узреят, те се обират и изсушават, а семената се изпичат в различна
степен, според търсения вкус, смилат се и се сваряват, за да се получи
напитката кафе. Най-известният и считан за най-добър сорт кафе Мока е
наречен така на името на йеменското пристанище, от което е тръгнало
разпространението на кафето по света през XVI-XVII век. Любопитен е
фактът, че скандинавските страни водят класацията за консумация на
напитката, като статистиката за Финландия сочи 11 килограма на човек, а в Съединените американски щати тази стойност е 4 килограма.
вижте цялата статия
Плодовете на кафееното дърво съдържат зърната кафе в сурова форма и се добиват от

вижте цялата статия
Няма коментари:
Публикуване на коментар