петък, 17 февруари 2012 г.

Кафето - обичано и оспорвано


Кафето е една от най-употребяваните напитки по света, наред с чая и водата. То се изготвя от сварените изпечени семена на някои видове кафеено дърво. Растението е разпространено в над 60 страни по света, но за негова родина се счита Етиопия. Суровото кафе е една от най-важните селскостопански стоки за международната търговия, тъй като е най-важният експортен продукт за десетина държави. Напитката е толкова популярна по света заради съдържанието на кофеин, който действа тонизиращо.

Плодовете на кафееното дърво съдържат зърната кафе в сурова форма и се добиват от няколко вида малки вечнозелени храсти. Всички видове кафе принадлежат към голямото семейство Брошови. Двата най-често отглеждани вида са Coffea arabica и Coffea canephora, от който се добиват зърната робуста. Те се отглеждат основно в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка. Незрелите плодчета са зелени, а като узреят придобиват червен цвят. След като узреят, те се обират и изсушават, а семената се изпичат в различна степен, според търсения вкус, смилат се и се сваряват, за да се получи напитката кафе. Най-известният и считан за най-добър сорт кафе Мока е наречен така на името на йеменското пристанище, от което е тръгнало разпространението на кафето по света през XVI-XVII век. Любопитен е фактът, че скандинавските страни водят класацията за консумация на напитката, като статистиката за Финландия сочи 11 килограма на човек, а в Съединените американски щати тази стойност е 4 килограма.

вижте цялата статия

Няма коментари:

Публикуване на коментар