понеделник, 20 февруари 2012 г.

Да кажем довиждане на стриите


Деветдесет процента от жените имат проблеми с появата на стрии на някакъв етап от бременността. Тези кожни белези представляват резки по кожата, обикновено с червеникаво-виолетов нюанс, които постепенно се трансформират в бели линии. Белезите могат да се появят върху всяка зона на тялото, но обикновено се появяват там, където има повече мастна тъкан – корем и бедра, талия, гърди, задни части. Те се образуват в слой на кожата, наречен дерма, който е под епидермиса и който се състои от съединителна тъкан и смекчава въздействието на натиск и опън върху тялото. Стриите обикновено са генетично обусловени, тоест може да сте предразположени към тях, но това не значи, че не можете да се съсредоточите върху превенцията им. Обикновено резките се появяват, когато напълнеем и отслабнем рязко, кожата се разтегне, а слоят дерма не успее да се адаптира към промяната, чрез достатъчно производство на нови клетки.

За да се предпазите от появата на стрии, особено ако сте предразположени генетично, трябва да обърнете внимание на няколко фактора:
- поддържайте постоянно тегло, а ако напълнявате и отслабвате, постарайте се това да става постепенно, а не рязко;
- овлажнявайте кожата, за да поддържате гъвкавостта й;
- консултирайте се с дерматолог, който може да ви посъветва по темата за превенцията на кожни проблеми, а ако вече имате стрии да ви даде насоки как да ги премахнете оперативно.

вижте целия материал

Няма коментари:

Публикуване на коментар