вторник, 31 юли 2012 г.

Явни признаци, че не харесвате работата си


Понякога с усмивка на лице и с рутина несъзнателно пренебрегвате знаците, които ви подсказват, че настоящата работа вече не ви харесва и не сте доволни от кариерата си. Предлагаме ви да проверите кои са основните знаци, които дават представа за ситуацията. От тях ще разберете дали има нужда за говорите с шефа ви или трябва да започнете да търсите нова работа.


Трудно се будите сутринта
Това е един от най-отчетливите знаци, който показва, че не харесвате работата си. Това значи, че ви липсва мотивация да работите тази работа. Причините могат да са много - разстояние до работата, нервна обстановка, унизителна работа. Тялото ви протестира срещу напрегнатата работа, многото работни часове, отровната работна атмосфера, така че послушайте го.

Дистанцирани сте от колегите
Ако не можете да намерите общ език с колегите, постоянно спорите с тях и говорите зад гърба си, вероятно се чувствате нещастни, тъй като прекарвате голяма част от деня заедно с тях. В такъв случай вие не можете да вършите работата както трябва и това чувство на потиснатост може да е двигател за това да си намерите нова работа.


Не желаете да поемете повече задачи
Това е един от основните признаци, че не харесвате работата, на която сте. Ако главата ви започва да ви боли, когато стигнете сутрин на работа, а енергията ви рязко спада, по-добре да се замислите какво правите на тази работа, имате ли стимулация, искате ли да я работите – ако вашият отговор е отрицателен, потърсете нова работа.

Не можете да приключите със задачите навреме
Ако сте компетентна в своя област, би трябвало много бързо и с лекота да изпълнявате поставените задачи. Но ако не успявате, вероятно сте претрупани с много задачи или мислите, че задачите, които са ви дадени, са безсмислени. Това от своя страна вероятно е причина да се замислите върху мотивацията си в работната сфера.


Готови сте да ви понижат
Ако искат да ви понижат и вие на давате признаци на притеснение, значи че чувствате, че няма какво да дадете повече на тази работа и се оставяте на течението, вместо вие да управлявате работните си дейности. Замислите се дали не искате да се развивате в друга сфера и да научавате повече неща, да израствате в кариерата, но не на работата, на която сте в конкретния момент.

Постоянно се оплаквате от работата си
Ако не харесвате работата си, тя вероятно е тема на почти всеки ваш разговор. Ще изтъквате всички недостатъци на позицията, на колегите, на началника ви. За съжаление това е губене на време - по-добре използвайте обедната си почивка, за да потърсите нова работа, на която евентуално бихте били щастливи.

Не ви пука дали ще ви уволнят
Ако търсите знаци, които да ви подскажат, че трябва да смените работата, този знак е най-силният. Ако закъснявате за работа редовно и си тръгвате по-рано, взимате дълги почивки и не ви интересува дали ви ще ви направят забележка, значи трябва да предприемете следваща крачка и да смените работата. Ако решите да стоите на тази позиция вероятно с времето ще сте все по-неудовлетворени, тъй като ще ви се струва, че буксувате и спирате развитието си в кариерата.




Няма коментари:

Публикуване на коментар