вторник, 3 юли 2012 г.

Как да редуцирате финансовия стрес в ежедневието си


Повечето хора са притиснати от сметки за ток и вода, от задължения по кредит, от харчове за храна, дотолкова че трудно заделят настрани спестявания. Може би е време да промените някои от финансовите си навици, за да редуцирате финансовия стрес в ежедневието си.

Преценете харчовете си
Парите са източник номер едно на стрес в ежедневието за почти всички. Никой не е имунизиран срещи финансови проблеми. Най-честата причина за появата на стрес се дължи на незнанието за това какви са приходите и разходите. Хората започват да се бъркат кога трябва да платят данъци, заеми и сметки, гонят срокове, събират пари за кредит. Затова ако искате да сте сигурни и спокойни, трябва да отделите време да се запознаете с движението на парите си.

Не игнорирайте финансовите задължения


Забавянето и игнорирането на плащането на задължения води до излишен стрес и трудности. Има много причини, поради които хората игнорират плащания на сметките – макар че повечето хора смятат, че причината е в това, че нямат толкова пари, всъщност парите за тях за източник на разочарование и изнервеност - дотолкова, че дори отварянето на сметките е ужасяваща мисъл. Дори и да не разполагате с достатъчно пари, трябва да извадите главата си от пясъка и да поемете финансова отговорност като вземете заем, хванете се на втора работа или спестите от странични разходи за колата или шикозни обувки.

Защитете спестяванията си


Отдавна мина времето, когато хората държаха парите си вкъщи на сигурно. Ако разполагате с повече пари можете да ги инвестирате в срочни влогове в банка. Така парите ви ще са на сигурно място, а в зависимост от лихвите по влога ще получавате някаква сума пари.

Научете се да харчите разумно

Ако се чувствате финансово добре, но не ви достигат пари за неща, които не са толкова необходими, а ги купувате с цел да се поглезите, пак ще се получи стресова ситуация и ще се чувствате неудовлетворени. Най-лесно и безболезнено ще е да отделяте по малко пари редовно за такива фриволни покупки. По този начин ще можете да се насладите на закупената стока и няма да се чувствате гузни, че сте ощетили бюджета.

Създайте си реалистичен бюджет


Разпределянето на приходите и разходите не е нещо, от което всеки се интересува. Всеки си представя много часове, които са прекарани в смятане и правене на таблици. Но за да имате финансова сигурност ще ви се наложи да направите бюджет. Естествено, че не могат да се предвидят всички разходи, но правенето на бюджет ще ви вкара в рамка, от която в нормални условия да се стремите да не излизате.

Инвестирайте в здраве

Ако имате здравословни проблеми, не отлагайте решаването им за в бъдеще. Например както е с проблемите със зъбите - колкото по-късно отидете на зъболекар, толкова ще е по-засегнат зъбът и толкова повече пари ще струва да го излекувате.

Бъдете подготвени за финансова криза

Бъдете подготвени за времена на криза и безработица. За да запазите финансова стабилност за такива времена ще трябва да съставите план, чрез който ще можете да се чувствате спокойни в тежките от финансов аспект времена.

Хранете се здравословно без да фалирате


Разбира се, че вие искате за вас и семейство най-добрата и питателната храна. Ако подходите разумно в пазаруването ще можете хем да се храните здравословно, хем това да не ви струва много пари. Купувайте по възможност храни, които са по-евтини в даденото време, запасете се със замразени продукти, вместо с консерви, избирайте не много сложни и завъртяни ястия, които изискват множество разнообразни продукти, заложете на насипните продукти, вместо на пакетираните, тъй като те са по-евтини, а след това ги разпределете по порции.





Няма коментари:

Публикуване на коментар