петък, 6 юли 2012 г.

Научете децата си да са внимателни шофьори



Когато децата навършат пълнолетие, те имат права на възрастни хора, едно от които е шофирането на автомобил. Това е отговорност, която младежите на тази възраст често не осъзнават заради своя малък жизнен опит. Според статистически данни основната причина за високия процент катастрофи, които са причинени по вина на млади шофьори са погрешна преценка на възможностите и лесно разсейване на вниманието от пътя - например сменят станцията по радиото или говорят с хората в колата. Друга причина може да е малкият опит зад волана, в ситуация на дъждовно време, особено нощем. Въпреки че на шофьорските курсове инструкторът ще обясни и научи детето на основните моменти на движението по пътищата, вие като загрижен родител можете да вземете допълнителни мерки за неговата сигурност.

1. Бъдете заедно през първите километри
Вашето присъствие на предната седалка ще окаже успокояващ ефект на младия шофьор. Ситуацията на шофиране в реални условия се различава от шофирането на курсовете. Заедно ще можете да преминете през забързаните моменти в градския трафик и на извънградски условия. Вашите съвети ще бъдат от полза, тъй като ще бъдат директен отговор на реални ситуации в шофирането - задръствания в пиков час, движение по магистрали и лоши атмосферни условия.

2. Изберете автомобил с високо ниво на сигурност
Намерете автомобил, който е снабден с въздушни възглавници и антиблокиращи спирачки. Избягвайте спортните коли и научете детето да слага винаги предпазния колан още със сядането в колата. Обръщайте внимание, ако детето ви се разсейва или се паникьосва в забързания трафик.
 

3. Допълнителни часове за кормуване
Ако не сте сигурни в уменията на детето можете да го запишете да изкара допълнителни часове на кормуване. Там то ще бъде обучено на основните навици на шофиране, ще може на спокойствие да придобие ключови умения за каране на автомобил и да излезе от учебните рамки.

4. Добър модел за подражание
Още от малки децата копират действията на родителите си. Ако искате то да бъде отговорен шофьор на пътя ще трябва вие да бъдете такъв. Винаги показвайте добри шофьорски навици - слагайте предпазен колан, намествайте огледалата, проверявайте светлините и проявявайте толерантност на пътя. Така още от малки ще започнете, без да осъзнавате, да градите в детето умения на шофиране.


5. Никаква толерантност за неправилно шофиране
Ако забележите, че детето кара неправилно автомобила съзнателно без да спазва закона за движение, най-добре е да му вземете колата, докато не научи и разбере задълженията си и отговорностите си на пътя. Така му показвате, че карането не е игра и го предпазвате от евентуални произшествия. Ако грешките му са неволни, повтаряйте съветите си, докато се научи, но не оставяйте детето да кара самичко.

6. Упойващи вещества
Още от момента, в който детето ви започне курсове за шофиране, трябва да проведете разговор на тема вредно влияние на упойващите вещества върху шофирането. Нека то да е наясно с реалните последици, които могат да настъпят в резултат на консумацията на такива вещества, основно алкохол, както и това, че тези последици могат да са сериозни не само за шофьора, но и за странични индивиди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар