неделя, 15 юли 2012 г.

Бърза помощ за приятелството


Казват, че колкото повече приятели имате, толкова по-щастлив ще е животът ви. Ако често се случва вашите приятели да ви лазят по нервите, не се отдръпвайте назад, а положете усилия да оправите нещата.

Ситуация 1 - Моя приятелка постоянно се оплаква от всичко, което не е наред в живота й. Прекарвам часове в разговори с нея и в опити да й дам съвети, но тъй като тя рядко се вслушва в тях, се чувствам все едно си губя времето.
Съвет – Тази ситуация е добре позната – единият приятел е в беда, а другият се впуска да помага и да търси начини да разреши проблемите. Спрете да вкарвате енергия в това да й помагате, а я използвайте, за да подобрите връзката ви, така че тя да не е еднопосочна. Задайте някакви граници, например кажете, че й давате двадесет минутки, за да се оплаче от шефа си, а преди времето й да изтече, предупредете я, че е време да смените темата. Когато тя започне да говори за проблемите си, подкрепете я с разбиране, а не с решение, задавайте въпроси и я оставете тя да разреши собствените си каши. Ако се опитвате да влезете в типаж на спасител, това ще направи връзката ви едностранна, което не е добра идея нито за вас, нито за приятелката ви.


Ситуация 2 - Имам приятелка, която в обедната си почивка редовно настоява да се присъединя към нея за йога клас. Благодарна съм за това, че иска да ме подтикне да бъда в по-добра форма, но не мога да й откажа, въпреки че имам много работа за вършене и ме страх да не я обидя.
Съвет - Хубаво е, че имате такава приятелка, която мисли за вас, но не трябва да я оставяте да диктува как да почивате на обяд. За да избегнете конфузната ситуация всеки ден, направете график и учтиво я информирайте за него. Като компромис от двете страни можете да се разберете да посещавате йога 2 или 3 пъти седмично. Ако и тогава тя продължава да настоява да се присъединявате към нея ежедневно, заемете твърда позиция и обяснете вижданията си.


Ситуация 3 - Моя приятелка постоянно сравнява нейните деца с другите, включително моите, като прави всичко така, че да изглежда като състезание.
Съвет - Тази необходимост да изтъква постиженията на своите деца може би се дължи на сложен комплекс от фактори, като състезателен елемент, безпокойство за нейните родителски умения, липса на други сцени за изяви, на които да блесне. Тя не осъзнава вероятно своето поведение и не разбира колко отблъскващо е то. Следващия път, когато започне да хвали своите деца, можете да й кажете, че имате чувство все едно съществува някаква конкуренция между децата и че се притеснявате това да не навреди на техните взаимоотношения. В най-добрия случай тя ще засмее от получилата се ситуация и ще ви каже следващия път да й дадете знак, когато започне пак да говори по този начин. А ако получите хладен отговор ще знаете, че поне сте се пробвали. Ако не сте чак толкова близки по-добре да избегнете конфронтацията и да приемете, че това приятелство има своите граници. Следващия път, когато започне да хвали децата, просто кажете, че предполагате, че е много горда с тях.


Ситуация 4 - Имам една приятелка, която ми е помагала много в трудни моменти. Сега когато се справям с всичко, тя се държи дистанцирано и се обажда само, когато имам нужда от помощ. Чудя се как да върна това приятелство.

Съвет - Ако наистина искате да поддържате близка връзка с вашата приятелка трябва да проведете сериозен разговор с нея, за разберете нейната гледна точка. Някои приятели се отдръпват, след като са помагали, защото се чувстват изтощени или защото не може да ви даде повече. Изразете своята благодарност за помощта и поискайте искрени отговори, изтъквайки важността на това приятелство за вас. Има хора, които предпочитат взаимоотношения, при които те се в позицията на постоянно помагащия. Това означава, че приятелствата на равни начала създават у тях неудобство.


Няма коментари:

Публикуване на коментар