петък, 27 юли 2012 г.

Как болниците разболяват


Логично звучи, като влезете в болница да очаквате да се излекувате, а не да се влоши здравословното ви състояние. Влошаването на здравето обикновено се дължи на вътреболнични инфекции. Случва се болният да е приет по спешност за операция на някакво заболяване, а да излезе от болницата с пневмония. Трябва да се знае, че инфекциите не винаги се дължат на лекарски грешки, а напротив - голям процент се дължи на това, че в резултат на болестта, заради която пациентът е влязъл в болница, неговият имунитет е отслабнал и организмът е по-податлив на инфекции. Най-чести усложнения са пневмонии на хора, които са поставени на изкуствено дишане, инфекции на рани след хирургическа намеса и сепсиси. Бактериите, които причиняват тези инфекции са много резистентни спрямо антибиотиците и заради това се повишава процентът на хора, които умират в резултат на тях.


Доказано е че повече от 65% от инфекциите се дължат на лоша хигиена от страна на болничния персонал. Друг интересен факт е, че от внимателно измиване със сапун и вода се унищожават над 90% от микробите. Изводите са ясни. Ако говорими в цифри в рамките на ЕС вътреболнични инфекции засягат около 4,1 млн. пациента. За България дълго време се е смятало, че няма риск да се развие такава инфекция, но резултатите от изследване сочат, че около 2,86 % от хоспитализираните пациенти имат регистрирани подобни инфекции, което означава около 40 000 пациента на година.

Ако скъпият, продължителен престой, неудобството в болницата и влошеното ви здравословно състояние не са ви достатъчни да се превърнете в параноични
и мнителни, помислете за многото хора, които се заразяват от вътреболнични инфекции. Ако ви предстои влизане в болница за лечение, разучете болницата в няколко характеристики.


Проверете историята на болницата
Потърсете информация за равнището на заразяване в болницата. Ако инфекционният процент е повече от 3 пункта за 1000 дни, по-добре потърсете друга болница.

Изисквайте висока хигиена
Колкото и грубо да звучи изисквайте от лицата, които се грижат за вас да са с чисти ръце. Можете да се снабдите със санитарен гел близо да леглото си, за да може медицинските лица да дезинфекцират ръцете си преди да ви пипат.


Изисквайте почистване на стаята
Обикновено болничните стаи се измиват всеки ден и със смяна на пациента. Но ако сте прекарали няколко дни в една стая или се очаква да стоите повече от 3- 4 дни, изисквайте да се почистват по-редовно най-често докосваните зони в стаята като дръжките на вратите например или се снабдете с шише със спирт и малко памук. Ако се возите в асансьор пипайте копчетата с хартиена кърпичка или почиствайте ръцете си с антибактериално средство.

Бактерии по дрехите
Пазете се от допир с дрехите на болничните служители. Според проучване, половината от вратовръзките на лекарите са заразени с опасни бактерии.


Няма коментари:

Публикуване на коментар