петък, 20 юли 2012 г.

7 неща, които трябва да обмислите преди да си вземете коте


Преди да решите да си вземете котка за домашен любимец, има няколко неща, които трябва да се вземат предвид. Най-вероятно знаете колко сладки и пухкави са тези животни, но трябва да сте наясно, че те се нуждаят от много внимание и безкрайно търпение, а като характер повечето котешки представители не са за всеки.

1. Разбирате ли поведението на котките?
Това е може би най-важното нещо, което трябва да се вземе предвид. Ако сте чувствителни по отношение на перфектния вид на обзавеждането си, по-добре е да не си вземате котка. Има голяма вероятност диванът да бъде надран или употребен за тоалетна. Трябва да се вземе предвид, че макар обикновено котките да са малки като размер, те имат много козина, която ще бъде разхвърляна навсякъде из стаите.



2. Наясно ли сте, че котката е предимно домашно животно?
Повечето котки живеят през по-голяма част от живота си вътре в дома на стопанина. Така че, ако сте имали мечта да излизате заедно и да се разхождате е по-добре да си вземете куче. Котките се податливи на заболявания и е по-добре за тях да стоят на закрито. Не се притеснявайте, котешкият ви приятел има с какво да се забавлява у вас, като обикновено е достатъчно да се катери на всевъзможни места и да си играе с кълбо.

3. Имате ли домашни птици или риби?
Когато решите да си вземете котка, имайте предвид безопасността на други домашни любимци. Вашият нов член на семейството може да атакува домашните птички, риби или други дребни животни. Затова е добре да не държите хищника и други животинки на едно място, тъй като винаги трябва да сте нащрек за тяхната безопасност.

4. Алергични ли сте?
Съществува малка вероятност да сте алергична спрямо котките, но да не го знаете. Преди да си вземете котка можете да преспите у познат, който има такава и да видите резултатите. А ако сте алергични и искате много да си вземете котка, трябва да се заредите с лекарства, които ще се налага да пиете редовно.

5. Разрешава ли се животно в апартамента?
Ако сте наемател проверете дали в договора за наем няма клауза, която да забранява гледането на домашни любимци в жилището. Няма да е много приятно, ако свикнете с котката и трябва да я върнете заради недоглеждане.


6. Имате финансовата възможност да си позволите домашен любимец?
Едно важни нещо, което трябва да имате предвид е, че котката ще повиши вашите разходи. Освен редовните прегледи и ваксинации, може да ви се наложи да ходите извънредно на ветеринарен лекар, което няма как да не окаже влияние на бюджета ви. Между впрочем това се отнася за всички животинки.


7. Можете ли да отделите на котката достатъчно време и грижи?
Ако работите до късно или рядко прекарвате нощта у вас, по-добре да отложите взимането на котка за домашен любимец, докато не се установите повече. Въпреки че котките са склонни да бъдат независими, те се нуждаят от любов и внимание. Можете да пробвате като вземете две котки, но трябва да създадете в жилището условия те да се разбират, а не да се бият помежду си.




Няма коментари:

Публикуване на коментар