петък, 3 август 2012 г.

Инструменти за музикална терапия


Музикалната терапия е един от алтернативните медицински методи, в който се използва музика с терапевтична цел. Тя може да е в различни направления, като физическа рехабилитация и развитие, развиване на уменията за общуване и социални умения. Тази терапия може да се използва върху хора в различна възраст, могат да се прилагат всички видове инструменти. Някои инструменти се използват по-често, защото имат предимства пред другите. Според пациентите това е най-лесният и приятен вариант за лечение. Учени твърдят, че слушането на любима музика за поне половин час на ден успокоява сетивата и освежава. Слушането на музика редуцира холестерола, отпуска кръвоносните съдове и намалява риска от сърдечни болести. За съжаление, въпреки че тази терапия се популяризира все повече, все още трудно се намират специалисти, които я практикуват.


Китара
Китарата е един от най-често използваните инструменти. Това е така, защото тя е мелодичен инструмент и е много мобилна. Дава се на пациента по време на терапия, дори той да не може да свири. Пациентът може само да подрънква на струните, а терапевтът променя акордите. Китарата може да бъде използвана и за добавяне на музика за текст в упражнение за писане на песен.

 

Цитра
Това е струнен инструмент, който е много по-лесен като техника на свирене от китарата и може да се употребява от повече пациенти. У този инструмент много лесно се сменят акордите, само трябва да се натиснат бутоните. Пациентите лесно могат да акомпанират или да се включат в група. Този инструмент работи добре за хора, които имат проблеми с двигателни умения.

Ударни инструменти
Най-лесно за усвояване от пациентите са ударните инструменти. Такива са барабаните, маракасите, тимпаните, конги и тарамбука. Много музикални терапевти събират пациентите заедно в музикална група. Участниците в групата могат да се научат да работят с други пациенти, като следват сигнали кога и как да свирят, тъй като участват в ансамблови музикални изпълнения.





Няма коментари:

Публикуване на коментар