вторник, 10 април 2012 г.

Как да решим проблемите в офиса

    Играйте в:

Ежедневието ви въвлича в един ураган от работни дни, уикенди и отпуски, задачи в офиса и срещи с колеги. Вижте как експертите съветват да решавате някои от най-честите проблеми в офиса, за да извлечете полза и удоволствие от ежедневния си труд и почивка.

 

1. В началото всичко беше вълнуващо и интересно, а сега нямате търпение да дойде петъчния ден, за да се махнете

Всяка работа, колкото и вълнуваща да е, все някога омръзва. Въпросът е дали скуката е временна или е нещо, което всъщност показва, че е време да смените работата си. Ако сте изморени или ядосани от факта, че трябва да работите извънредно, преуморени сте или не се разбирате с колегите си, опитайте се да промените нещата. Включете
в офисното ежедневие някакви приятни занимания, чаша чай или енергична музика. Опитайте се да сте настроени дружелюбно към колегите си, за да не се чувствате като в затвор в работните часове, заобиколени от непознати. Това може да означава да поемете контрол и да извършите първата стъпка към тях, но те вероятно ще са ви благодарни и ще се отзоват на приятелството ви.

2. Офисът ви е с естетичните качества на чакалня на летище и уютен като болничен коридор
 

Грозният офис, неразборията и приглушените тонове могат да съсипят работния ден още от сутринта. Според философията на фън шуй помещението или пространството, в което работите, влияе на настроението и на работата. Ако не можете да замените тоновете и обзавеждането, постарайте се да смените стандартните офис приспособления с нещо цветно и весело, в ярки оттенъци и с повече оригинални идеи. Донесете си своя чаша за напитки, залепете цветни стикери върху папките в офиса и поставете детска рисунка на работната маса. Можете да включите зеленина и практични книжки. Тези цветни аксесоари са чудесен способ да се обособи уютен работен кът.


3. Колкото и да обичате работата си, тя сякаш обзема цялото ви време, а почивката е истински лукс
 

Колкото и задачи да имате в работата си, намерете време, за да отдъхнете от задълженията си и да релаксирате, за да можете да работите пълноценно. Трябва да поставите в ред приоритетите си и да се погрижите за здравето си, даже ако се налага да оставите работата на заден план. Работата ви няма как да обземе цялото ви ежедневие, освен ако вие не позволите това нещо. Поставете някакви ограничения и не позволявайте задълженията да ви пречат да отпочивате и да живеете нормално извън офиса. Експертите съветват да не се опитвате да се правите на герои, тъй като нищо не е в състояние да унищожи героите така, както това да поемат повече задължения, отколкото могат да извършат. Колкото и да е заето ежедневието, отделете няколко минутки за разходка на чист въздух, за приятна музика или някакво хоби. Използвайте обедната си почивка за собствено удоволствие, не за работа. А ако се разболеете, стойте си вкъщи, защото освен че няма да можете да работите както трябва, можете да заразите колегите си. Експерти твърдят, че обикновено преиначаваме задачите, които според нас са спешни, тъй като според тях малко задачи не търпят отлагане.


4. В развитието си сякаш тичате върху бягаща пътечка
 

Вероятно в един перфектен свят хората, които работят упорито получават много пари и похвала, но често се оказва, че именно най-трудолюбивите не са способни да се изкачат по стълбицата на кариерата. Вместо да чакате някой да оцени работата ви, постарайте се шефовете да са наясно с това какво вършите и колко работа сте отхвърлили. Не се опитвайте да се показвате като скромни, тъй като почти никой не оценява в професионален аспект това качество. Уверете се, че задълженията ви са ясни и резултатите са показателни. В интернет можете да проверите грубо какви са нивата на заплащане във вашата сфера и ако парите не ви удовлетворяват, поискайте повишение или сменете работата. Не подценявайте силата на позитивното мислене и на добре премерената амбиция. Даже да не получавате добра заплата, уверете се, че работата ви харесва, тъй като има много по-важни фактори от финансовия.
 
5. Атмосферата в офиса ви е напрегната и недружелюбна

Атмосферата в офиса е от огромно значение за вашата работоспособност. Това включва взаимоотношения с шефа, с колеги и с клиенти, разбирателство, клюки, екипи, конкуренция, разпределение на задачките. Ако не се разбирате с някой от колегите си, заради стара вражда или по неизяснени причини, излезте на обяд, за да поговорите и да се опитате да възвърнете доверието. Ако в офиса непрестанно се водят жестоки конкурентни игри и се говорят клюки, опитайте се да стоите настрани от тях, поне доколкото е възможно. Или се включете тактично, без да минавате границата. Опитайте се да говорите за колегите си само неща, които бихте казали и пред тях без притеснение. Ако сте дружелюбни, ввероятно много хора ще се настроят срещу вас, като използват това за слабост, но вероятно други ще ви се доверят точно заради дружелюбното отношение. Опитайте се да помагате на колегите си в работата, даже да не е ваша работа, тъй като това създава приятелска атмосфера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар