сряда, 11 април 2012 г.

Как да ″поправите″ приятелството


Когато в приятелството се появят първите сериозни проблеми, много хора решават, че с него е свършено и се отказват да опитат да го ″поправят″. Понякога се оказва обаче, че е по-лесно да решите проблемите с настоящите си приятелства, отколкото да създавате нови. Вижте няколко ситуации.

Станали сте много добри приятели с майката на най-добрата приятелка на дъщеря ви. Те са се скарали и сега не си говорят. И двете смятате, че дъщеря ви е невинна, затова отношенията ви са обтегнати.
Когато майките на децата се включат в техните конфликти, лошите чувства могат бързо да ескалират, защото сме склонни за сме слепи за грешките на своите деца. Когато решите да говорите с другия родител, преди всичко запазете спокойствие, опитайте се да разберете и нейната гледна точка. Не повтаряйте фактите и събитията, а обсъдете позицията на всяка от вас. В крайна сметка можете да решите например да стоите настрана от техните проблеми и да ги оставите те да ги решат. Опитайте се да обсъждате нейното дете и грешките му колкото се може по-малко, даже да имате доводи. Не приемайте нейните нападки лично, все пак тя защитава своето дете, както вие защитавате вашето.


Най-добрата ви приятелка наскоро е претърпяла тежка операция и вие сте забравили да се обадите, макар да сте се притеснявали за нея. Сега тя ви е ядосана и е изляла гнева си в имейл, в резултат на което вие също сте ядосани.
Електронната поща и текстовите съобщения са чудесен начин на за комуникация, но чрез тяхното писане можете лесно да се отдадете на негативни емоции. Затова изчакайте, докато се охладят емоциите - така ще бъдете сигурни, че няма да кажете нещо, за което впоследствие да съжалявате. Продължителното мълчание също може да влоши ситуацията, особено ако от другата страна очакват от вас бърз отговор. За предпочитане е да изпратите кратка бележка, казвайки, че бихте предпочели да говорите по телефона или лично след ден или два. След като и двете сте имали възможност да се успокоите, ще можете да се разберете като възрастни, да се извините, че не сте се обадили и да обясните причините.

Приятелката ви е била уволнена и вие сте помогнали с пари назаем. Сега тя отново работи, но не е споменавала нищо за връщане на пари. Вие се чувствате неприятно, но се колебаете дали изобщо да й кажете за заема.
Финансовите спорове могат да създадат раздор и между най-добрите приятели.
Понякога тези, които са дали парите, предпочитат да си замълчат, за да не се развали приятелството, но у тях остава горчивина, а доверието е предадено. Не трябва да позволявате това да се случва. Напомнете й за заема по начин, по който тя няма да се почувства виновна, че е забравила и да застане в отбранителна позиция. В зависимост от това как се е развила ситуацията, след като сте говорили за заема, преценете дали това приятелство си струва или просто ви използват. За в бъдеще, когато приятел ви моли за пари, е по-добре да му откажете, като кажете, че много искате да помогнете, но в момента не можете.


Вашата приятелка не спира да се хвали колко е умен синът й и колко добре се справя в училище. Междувременно вашето дете има от нужда от помощ с уроците, а нейната безчувственост ви дразни и ядосва.
Дори между добри приятели може да се получи конкуренция между техните деца. Имайте предвид, че понякога вашата приятелка може да се хвали, за да се почувства горда и защото иска да сподели гордостта си с вас. Вероятно тя няма за цел да ви накара да се почувствате засрамени или да се изтъкне за ваша сметка. Споделете с нея своите притеснения заради резултатите на своето дете с ученето, а защо не да поискате помощ от нейното дете в уроците. За да се почувствате по-добре, винаги можете да похвалите своето дете за постиженията, тъй като вероятно и вие имате с какво да се гордеете.

Наясно сме, че някои приятелства, без значение колко са силни, не траят много дълго. Изследване е показало, че повечето от нас променят половината от приятелите си на седем години. Хората са склонни да поддържат приятелства дълго, след като са изгубили интерес по отношение на човека, защото са свикнали с този човек и не искат да се чувстват виновни за приключването на приятелството. Естествено е - едно приятелство по принцип трудно се разрушава, но има някои ″симптоми″, за които трябва да сте нащрек, тъй като сигнализират проблеми
  
- Ако се чувствате раздразнени или неудобно, когато си мислите за нея или когато говорите с нея
- Ако разговорът се върти само около нейния живот
- Ако изпитвате страх, когато се срещате с нея, а по-късно се чувствате емоционално изцедени от срещата
- Ако не желаете да й споделяте лична информация, защото вече не й се доверявате

Няма коментари:

Публикуване на коментар