петък, 13 април 2012 г.

Как да намерите баланс между работа и свободно време


В забързания работен ден често не успявате да се погрижите за семейството си така, както бихте желали, а за себе си рядко отделяте повече от няколко минутки сутринта. Дните се изнизват, а задачките винаги остават за други дни, интересната книга, която си купихте, стои на нощната масичка, а в офиса сте все заети с работа. Вижте няколко идеи как да балансирате времето между работа и свободно време.

1. Спрете да сте перфекционисти

Перфекционизмът може да бъде едновременно благословия и проклятие. В най-добрия случай се постигат отлични постижения, а в най-лошия се създава мания за изпълнение на нечовешки стандарти. Тези мании могат да доведат до тревожност и ниско самочувствие. Целта е да се намери един здравословен баланс.

2. Бъдете щастлив работник

Не допускайте лошите емоции и тревоги от работата да рефлектират у дома. Стремете се да оставите проблемите на работа, а като се приберете вкъщи се отдайте на време със семейството. В крайна сметка работата е само част от живота, но далеч не най-важната част.

3. Усъвършенствайте вниманието си
Ако сте прекалено изтощени от работа и имате проблеми с фокусирането върху задачките, медитацията може да ви помогне за усъвършенстване на вниманието, дори ако отскоро я практикувате и нямате опит в медитирането.

4. Научете се да казвате ‘НЕ’



За да имате време за себе си и за важните неща в живота си, трябва да започнете да казвате ‘НЕ’ и да не чувствате виновни от това. Колкото и да искате да помагате на колегите и познатите си, важно е да прецените кои компромиси си заслужават да се направят и кои не. Поставете собствените си желания и нужди преди тези на околните, поне от време на време, особено ако имате съмнения, че ви използват.


5. Практикувайте ежедневни действия
Добрите ежедневни навици са от съществено значение за емоционалното и психологическото здраве. Те ни помагат да свържем ежедневието си с важните неща от живота чрез повтаряемост на обикновени дейности, които създават чувство за сигурност.


6. Спрете да правите планове


Въпреки че най-вероятно не можете да изхвърлите календара през прозореца, опитайте се да освободите в него кратки времеви зони, в които не знаете какво ще правите. Така има голяма вероятност да се случи нещо приятно, което не очаквате, например изненадващо посещение, чудесно съвпадение или да ви хрумне брилянтна идея от нищото.


7. Специални дни за вас


Намалете оборотите на живота си, опитайте се да оцените малките радости в ежедневието и намерете това, което е ценно за вас. Спрете да се тревожите за маловажни проблеми и избягвайте дребнавостта.


8. Преборете се с хроничната умора
Провокирайте се с нови неща, които ще ви помогнат да стимулирате ума си и тялото си, ще запазят интереса ви и ще поддържат желанието ви да се развивате.


9. Наслаждавайте се на живота на пълни обороти



Радвайте се на живота всеки ден. Макар много скептици да не подкрепят твърдението, че можете да имате пълноценна работа и свободно време, това не е невъзможно, стига да вкусите всяка минута от деня си с отворени сетива за хубавите неща в живота.


10. Прогонете стреса



Упражненията се един от най-ефективните начини за справяне със стреса. Дори когато ги правите рядко и за кратко време, ако ги практикувате редовно ще можете да възстановите баланса на организма и да дадете възможност да се успокои нервната система.




Няма коментари:

Публикуване на коментар