сряда, 25 април 2012 г.

9 стъпки за по-здравословен дом


Ако отделяте време и средства, за да се грижите за здравето си и за средата, в която прекарвате ежедневието си, тези няколко идеи ще ви допаднат.



Проверете дрехите си
Разберете дали дрехите, които обличате, са от естествена материя, дали са третирани с химически вещества и дали няма да дразнят кожата ви. По-добре да купите по-малко, но по-качествени дрехи, отколкото да се заринете с разнообразие от некачествени и вредни за здравето тъкани, които дразнят кожата. Предпочитайте памук, лен и коприна, избягвайте найлоновите платове и търсете текстил, за който са използвани безвредни бои за тъкани.


Проверете козметиката
Проверете какви съставки има в козметиката ви. За някои съставки може би сте чували, че са канцерогенни или токсични. Трябва да сте наясно, че на почти всеки козметичен продукт съществува алтернатива или съставка, които са безвредни за вас и не съдържат нефтени продукти в състава си. Трябва да сте особено внимателни, ако имате чувствителна кожа или сте алергични.

Проверете храната си
Прочетете съставките на пакетираните храни и вижте в интернет онези с непознати наименования. Пресните и сезонните храни са най-добрият вариант, а още по-добре е да пазарувате от пазарчетата за плодове и зеленчуци, отколкото от големи магазини. Избягвайте консервираните храни и купувайте замразени.

Проверете дома си
Най-големите повърхности вкъщи, като пода и стените, оказват най-голямо влияние върху качеството на въздуха. Подовата настилка от дърво е много по-подходяща от синтетичен килим, който е направен от нефтопродукти и който задържа алергени. Ако ще пребоядисвате стените, използвайте бои с ниско съдържание на летливи органични съединения, VOCs. Тествайте редовно детекторите за дим и въглероден диоксид, а ако не разполагате с такива, добре е да ги монтирате поне в кухнята.

Проверете меките повърхности
Спалнята е помещението, в което прекарвате една трета от живота си. Ако е възможно инвестирайте в качествен матрак с пяна във вътрешността, памук или вълнена вата, както и с антиалергенни калъфчета за матраци. Заместете синтетичните възглавници, с такива, които са пълни с вълна или памук. Ергономичните матраци и възглавници са много важни за качеството на съня.

 

Стойте нащрек
С толкова много химикали в продуктите е наложително да обръщате внимание на всеки, на който се натъкнете, за да сведете проблемите до минимум. Търсете подробно информация в интернет и в книгите, за да разберете дали продуктите, които искате да закупите или използвате са безопасни. След това сравнете съставките и сведете до минимум токсините в дома си.

Проверете колата си
Проверете дали съществува защитна бариера между гаража и дома ви, за да намалите токсичните изпарения във вътрешността. Опитайте се да ходите по-често, да карате колело и да използвате обществен транспорт. Токсичните вещества съхранявайте плътно затворени и в шкаф, за да не тровите въздуха в гаража си.

Проверете кухненския килер
Изберете съдове за готвене от неръждаема стомана, керамика, стъкло и чугун, вместо незалепващи тигани, които на висока температура отделят вредни вещества. За съхранението на храната използвайте стъклени буркани с гумени уплътнения, вместо найлонови или пластмасови контейнери. Редовно проверявайте годността на продуктите и използвайте информация за съхранението на храните.

Избягвайте токсините
Много токсични химични вещества се съдържат в препаратите за почистване, особено в препаратите за отпушване на каналите, които се направени с амоняк, хлор или белина. Намерете препарати от ново поколение, които не съдържат токсични вещества. Можете да употребявате натурални съставки за почистване на повърхностите, да речем оцет, сода, спирт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар