четвъртък, 29 март 2012 г.

Психология на взаимоотношенията: Спрете с играта на вина


Ако често размахвате пръст и обвинявате, обиждате и поставяте етикети на хората, рискувате да изгубите много от приятелите си и да създадете напрегнати отношения с близките си хора. Вашите взаимоотношения могат да се подобрят, ако започнете да общувате с околните с нормален тон и ако се опитате да изглаждате различията чрез разговори в спокойна обстановка. Гневът е лош съветник и често казваме неща, за които съжаляваме, затова поемете въздух и се опитайте да не реагирате първосигнално на думите. Независимо дали говорим за връзка, приятелство или отношения в семейство, промяната в тона на разговор е от съществено значение.


Обвиненията са вероятно най-двоякият способ за спор и решаване на конфликти в една връзка, защото те често остават погрешно разбрани. Вие виждате в обвиненията начин да покажете нуждата да се поеме отговорност за нещо, да се решават проблеми и да се промени поведението. Той обаче възприема това като обида и реагира агресивно, защитно. Затова ако обвинявате постоянно, това няма да промени нещата, а ще ги влоши. Вместо да обособи атмосфера на доверие и разбирателство, това ще създаде враждебност и разногласия, което ще унищожи доверието между вас и ще подсили напрежението. Затова се постарайте да изключите вината като способ за спор от процеса на разрешаване на проблеми.



- Избягвайте обвинителните коментари и посочвайте фактите.
Вместо да кажете ‘Защо не ми каза, че ще закъснееш’, използвайте ‘Обидена съм от факта, че не беше тук в часа, за който се уговорихме’.

- Опитайте да бъдете повече съпричастна, отколкото да критикувате. Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат.
Вместо да кажете ‘Аз поне се обаждам като закъснявам’, използвайте ‘Разбирам доводите ти и причините да закъснееш, но трябваше да се обадиш’.

- Задавайте въпросите си и молбите си с нормален тон.
Вместо да кажете ‘Никога не се съобразяваш с хората’, използвайте ‘Бих се почувствала много по-добре, ако другия път се обадиш или пратиш смс, ако закъсняваш. Ще го имаш ли предвид оттук нататък?’

Няма коментари:

Публикуване на коментар