петък, 17 август 2012 г.

7 грешки в езика на тялото, които да избягвате


В ежедневието си често се опитваме да скрием емоциите си, чувствата си, мислите си, но обикновено обръщаме внимание на това, което говорим. Нерядко в стремеж да скрием това, което не желаем другите да чуят, че казваме, издаваме някои неща чрез невербална комуникация. Добре е да сте наясно с жестовете и поеденческите грешки, които могат да се окажат препъни камък в комуникацията с клиенти и познати. Макар да не осъзнавате понякога своето поведение, много хора покрай вас могат да забележат и разкодират, понякога погрешно, вашите жестове.


1. Гледате телефона си
Ако постоянно поглеждате в телефона си, докато някой ви говори нещо, за повечето хора това е ясен сигнал, че не сте заинтересовани от темата. Обичайно това поведение се възприема от околните като невъзпитано и като грубо пренебрегване. Ако искате да си запишете нещо не използвайте телефона си или ноутбук, тъй като човекът срещу вас, с когото разговаряте, може да си помисли, че пишете съобщение. Най-добре използвайте обикновена хартия и писалка. Според някои експерти даже ако си рисувате завъртулки, това няма да се възприеме толкова невъзпитано, колкото писането на телефон или ноутбук.

2. Стискате и търкате длани
Това поведение кара хората около вас да смятат, че сте изнервени и не се чувствате удобно. Потъркване на ръце може да се възприеме като сигурност във вашата победа, ако водите да речем преговори за сътрудничество в бизнес идеи. Това може да се окаже твърде арогантно за някои хора. Поставете ръце встрани от тялото си или в скута. Избягвайте да пукате кокалчетата на пръстите си, което според експерти е твърде грубо търсене на внимание.


3. Обличате се раздърпано
Може да имате собствена преценка за това кое е красиво като дреха и да имате предпочитани багри, но ако не се съобразявате с някои норми в дрескода, това може да се въприеме от хората като непрофесионално поведение. То сякаш иска да покаже, че не ви пука особено за тези хора или за бизнеса с тях.

4. Гледате си часовника
Ако постоянно поглеждате часовника, на ръката си или на стената, това издава нетърпение, незаинтересованост, припряност. Сякаш казвате на човека, с когото разговаряте, че имате по-важни неща от това да се занимавате с него. Това може да изнерви, притесни или раздразни събеседниците ви.



5. Поставяте ръце пред тялото си
Понякога може да не се усещате как скръствате ръце пред тялото си, но това поведение според експерти е "заключване", което сякаш поставя стена между вас и събеседниците ви. Възприема се като нападателно или защитно, като жест, че не сте отворени за техните предложения. Застанете с отворени ръце и ги поставете встрани или в скута.

6. Въртите очи
Всяка ваша дума, колкото положителна да е тя, няма да има почти никаква стойност, ако я изговаряте с въртене на очи. Даже това движение да не е твърде показно, а частично, то сякаш отнема почти всякаква тежест от думите.

7. Не поддържате контакт с очи
По време на разговор се стремете да поддържате контакт с очи със събеседниците си, за да ви възприемат те като човек, на когото могат да вярват. Ако очите ви шарят из стаята, даже да говорите истина, хората могат да възприемат движенията като скриване на лъжа или като пренебрежение. Добре е да си повтаряте мотото, че нямате втори шанс да създадете добро първо впечатление.

Няма коментари:

Публикуване на коментар