вторник, 21 август 2012 г.

Как да спрете да правите импулсивни покупки


Не е изненадващо, че търговците в магазините са се съсредоточили върху различни начини да примамват клиентите се да пазаруват импулсивно. Като разпределят стратегически продуктите в магазина те повишават тяхната покупаемост. Според изследвания около 40% от сметките са направени в резултат на импулсивна и непланирана покупка. Запознайте се шестте най-импулсивни покупки, на които можете да устоите следващия път като влезете в магазин.

1. Фитнес уреди


Ако решите да закупите какъвто и да е фитнес уред, без да сте направили план, по който ще го ползвате, вероятно ще редуцира основно дебелината на портфейла ви, отколкото тази на талията. Това, че имате в дома си уред, не значи, че ще започнете да стягате фигурата си автоматично. Ако не ползвате покупката, тя е безполезна.


2. Нов телевизор


Всички сме подвластни и зашеметени от новите технологии, но струва ли си да се дават много пари за телевизор с екстри, които много рядко бихме използвали. А и всяко нещо в даден момент омръзва и след това се използва рядко.

3. Чисто нова кола


 Закупуването на чисто нова кола под въздействие на импулсивно желание може да е скъпа грешка. В момента, в който колата излезе от автокъщата, тя струва вече с поне 20% по-евтино. Амортизацията започва веднага. След една година нейната стойност ще се обезценила с още няколко процента. Защо да плащате повече пари, при условие, че след една година моделът на колата ще е още актуален. Особено лесно е да се подлъжете по сделката, ако не се налага да плащате кеш, а на вноски.

4. Домашни любимци

Всички изпитваме умиление, когато видим сладките животинки в магазина, представяме си как може да ги галим и мачкаме всеки ден. Преди да закупите домашен любимец трябва да сте наясно дали ще имате достатъчно време да прекарвате с него, дали можете да му осигурите добри условия, а освен това трябва да знаете, че ще трябва да включите още едно перо в графата разходи.

5. Списания


Ако не можете да устоите да грабнете някои от клюкарските списания на касата в магазина, се замислете защо да давате излишни пари, при условие, че същите неща можете да ги прочетете в интернет и то доста по-подробно. Повечето неща вече могат да се прочетат в мрежата, а освен това не забравяйте, че така спасявате дървета от отсичане за хартия.


6. Пазарувайте от големи магазини


Цените на повечето стоки в кварталните магазинчета са по-скъпи, отколкото в големите магазини. Затова, ако имате повече време, се разходете до друг магазин, така ще можете да си купите повече неща и ще имате по-голям избор. Избягвайте да купувате неща от нон-стоп магазини, които обичайно поставят надценка, да се храните в някоя от веригите за бързо хранене и да купувате горещи напитки.



Няма коментари:

Публикуване на коментар