вторник, 14 август 2012 г.

8 стъпки, за да се чувствате сигурни в себе си


Срамежливостта е качество, с което се раждаме и което дълго се борим да преодолеем. Повечето хора правят плахи стъпки да подсилят своята увереност, като жертват много време, в което хората около тях не могат да разберат какъв човек са те всъщност. Ако вие сте от тези, които се борят със срамежливостта, вижте как с няколко лесни стъпки да тръгнете напред и да сте по-самоуверени.


1. Концентрирайте се върху позитивното
Много добре знаете в какво сте много добри. Покажете тези умения пред другите, ще забележите колко по-уверени ще изглеждате след това. Вашите качества могат да са познания в сферата на книгите, науката, музиката, искряща усмивка, гъста коса. Всички те, ако подчертаете своите най-добри характеристики, могат да са страхотна фокусна точка, върху която да градите увереност.

2. Осъзнайте това, че не сте център на внимание
Колкото и да звучи невероятно, вие не сте център на внимание всеки път в социалните ви контакти. А това, че ви гледат може да е, защото сте симпатична или имате много хубави обувки. Не се стеснявайте всеки път, когато някой насочи поглед върху вас.


3. Не се определяйте като срамежливи
Навярно и вие сте попадали на хора, които си признават, че са срамежливи. Не допускайте тази грешка да си слагате такъв етикет, защото хората вероятно ще ви възприемат така, както вие се възприемате вътре в себе си. Борете се със срамежливостта, но не се определяйте като стеснителни.

4. Забавете темпото и поемете въздух
Винаги, когато започнете да се чувствате неловко или напрегнати в социалните ви взаимоотношения, концентрирайте се върху дишането, като го забавите. Нека движенията ви бъдат добре обмислени, нито бързи, нито бавни. Ще постигнете удивителни резултати с практикуването на тази техника.

5. Не се опитвайте да бъдете перфектни
Никой на тази планета не е съвършен, така че не се притеснявайте, ако не отговаряте на очакванията на другите. Ако срамежливостта ви се дължи на това, че не сте сигурни дали ще успеете в дадената ситуация, не се притеснявайте. Никой не е перфектен и другите обикновено не очакват от вас да сте съвършени.


6. Не избягвайте възможностите да проведете социални контакти
Когато се чувствате срамежливи, обикновено искате да се затворите у дома и да бъдете сами. Не го правете. Излезте навън и контактувайте с колкото може повече хора. Разбира се, ако сте стеснителни няма да е лесно, но това е единственият начин да преодолеете срамежливостта си.

7. Научете се да възприемате комплименти
Най-добрият начин за приемане на положителни оценки и похвали е да се усмихнете и кажете благодаря. Толкова е лесно, макар да е трудно да устоите да махнете пренебрежително с ръка и да подцените своите характеристики. Критиките са особено неприятни за онези хора, които смятат себе си за срамежливи, но няма как, от време на време хората критикуват и трябва да се научите да пренебрегвате критиките.

8. Учете се от грешките си
Обикновено хората, които спазват диети си водят дневник, където записват с каква храна се хранят. Защо вие да не записвате бележки по отношение на поведението си в социални ситуации. Това е много добър образователен инструмент, който ще има положително действие, ако го прочетете след някакъв период и се поучите от грешките си, за да не ги правите отново и отново.



Няма коментари:

Публикуване на коментар