вторник, 28 август 2012 г.

Грижи за бебето – 6 обещания, които можете да нарушите


Често бъдещите майки си обещават, че ще бъдат отговорни родители и ще правят всичко, каквото трябва за доброто на детето. И понеже хората не са роботи, понякога те нарушават своите обещания. Ето някои от най-често срещаните "прегрешения" на младите родители, които не носят толкова голяма опасност за здравето на бебето и неговото добруване.


Пиене и кърмене
Почти всяка млада майка, която харесва да пие алкохол, обещава да не пие по време на кърмене. И както става обикновено това не се случва. Въпреки че е най-добре да не пиете по време на кърменето, много от  изследванията в тази област показват, че кърмещите майки могат безопасно да консумират алкохолни напитки веднъж или два пъти седмично. Специалистите съветват първо да нахраните бебето и след това да консумирате алкохолна напитка. Ако сте консумирали алкохол, изчакайте малко той да се абсорбира и тогава кърмете.

Обръщане на внимание, докато бебето се успокои и заспи
По време на бременността сте се кълнели, че няма бързате да успокоите бебето веднага след като заплаче. А в реалността веднага се втурвате да успокоявате малкото. Според специалисти в първите няколко месеца е хубаво да успокоявате бебето, но това не бива да е така твърде дълго. Правилно е твърдението, че бебетата трябва да се научат да се успокояват сами. Най-добре е действията ви да се изпреварващи усложняването на ситуацията. Трябва да реагирате в момента преди бебето да започне да плаче. Плачът може да е причина бебето да погълне въздух, което води до газове, а тези колики могат да забавят успокояването на бебето. Така след 3-6 месеца малкото ще се научи да получава това, което иска с плачене, затова трябва да не реагирате всеки път, когато то започне да реве без причина. Това ще помогне на бебето да се научи, че не винаги ще получава това, което иска.

 
Поставяне на бебето в люлка
Друго от кутията с обещания на новата майка е, че няма да поставя бебето в люлката, само за да свърши повече работа. Истината е, че ползването на люлка е полезна за всички. Движението на люлката успокоява нервното и капризно бебе. Разбира се не трябва да оставяте бебето цял ден в нея само, а само докато приготвяте храна или имате друга работа, за която се нуждаете от двете си ръце.

Хранене на бебето
Обещанието най-често е за това, че ще насочите цялото внимание към бебето, докато се храни. В реалността храненето обикновено продължава много време и е нормално да се разсейвате с нещо, докато бебето суче. Много жени използват това време, за да говорят по телефона, да сърфират в интернет, да почетат, като според специалисти това не вреди на бебето. Не трябва да забравяте, че храненето е една от възможностите да насърчите социалното и емоционалното развитие на бебето.


Предлагане на бебето да си играе със залъгалка
Обещанието често е за това, че майката няма да дава на бебето да си играе със залъгалка, като много хора смятат, че залъгалката е създадена за мързеливи родители. Когато обаче те са родители, тези предмети не случайно се наричат залъгалки. Бебетата си взаимодействат със света предимно през устата със смучене, независимо дали смучат биберон, ръката си или майчината им гръд. Така те се успокояват. Не трябва обаче да пъхате залъгалка в устата на малчугана, ако пелената му е влажна или трябва да го нахраните. След като мине годинка е добре да не давате залъгалки, за да не се оформи навик.

Създаване на рутина
Новоизлюпената майка не знае какво е да гледа бебе и затова обещава, че ще спазва график и ще се придържа към него. Истината е, че за да може да свършите всички дейности, трябва да сте гъвкави. Последователността е много важна за бебетата, тъй като те търсят безопасност и сигурност около тях. Няма нищо лошо леко да разчупвате графика от време на време, като насърчавате опитите на бебето да се адаптира в ежедневието.




Няма коментари:

Публикуване на коментар