четвъртък, 3 май 2012 г.

Интересни факти за сънищата и съня


Сънят е съществена част от денонощието за всички хора и недостигът му се отразява много силно върху физическото и психическото състояние на организма. Зигмунд Фройд свързва сънуването с подсъзнателните пориви, учените ги обясняват с мозъчни импулси, а митологията търси обяснения. Вижте интересни факти за сънищата, които вероятно не знаете.
 

1. Докато сънуваме сме временно парализирани


Много хора не са запознати с този интересен факт. Това се дължи на факта, че по време на сънуване тялото може да измести, да падне и да се нарани в някои драматични моменти от съня. Временното неактивно състояние е естествен отговор на тялото да се защити от евентуални лоши последствия.

2. Можем да контролираме сънищата си



Във фазата на съня, която е известна като ‘осъзнат сън’, сънищата могат да бъдат контролирани. По този начин могат да се манипулират действията в съня и резултатите в сюжета. Можете да сънувате и неща, на които вече сте станали свидетел в миналото, но не са останали в активната ви памет.

3. Сънищата понякога подсказват физическо състояние



Много често хората сънуват определени неща, с които подтикват организма да се събуди. Понякога човек може да сънува, че пие многократно чаша вода или отива до тоалетна, само за да се събуди, тъй като е жаден или с пълен пикочен мехур.

4. Сънищата не говорят на директен език


Сънищата почти никога не използват директна символика. Много изследвания са проведени по тази тематика и стотици книги са написани за интерпретациите на това, което казват сънищата. Сънищата носят много значения, които обаче според учените само подсъзнанието можа да разбере.

5. Сънищата са трудни за запомняне



Много често, когато се събудим, въпреки че се опитваме, не можем да си спомним с точност какво сме сънували. Ако човек бъде събуден по време на БДО фазата на съня (бързо движение на очите), има вероятност да помни какво е сънувал.

6. Сънуваме забранени неща



Друг потресаващ факт е, че хората понякога сънуват неща, които са забранени. Например ако ви е забранен да ядете шоколад, можете да сънувате как преяждате с шоколадови храни. Дори заболяванията и психологическите разстройства могат да имат пряк ефект върху сънищата.

7. Някои хора сънуват само в черно и бяло



Около 30 % от хората сънуват само в черно и бяло. Изследванията, които са проведени, са по отношение на зависимостта от цветовете и повтарящи се сюжети в сънищата.

8. Нарушенията в съня могат да предизвикат психоза



Сънят и сънуването в БДО фазата са много важни за здравето. След направено изследване, проведено с участието на ученици, които са били събуждани в началото на БДО фазата, резултатите показват, че обектите на изследването са станали раздразнителни, получили са халюцинации и са били незаинтересовани от всичко, което извършвали. Така че добрият нощен сън, в комбинация с редовно сънуване, са ключът за психическо и физическо здраве.

9. Хората с увредено зрение също сънуват



Хората, които се раждат слепи, разчитат на другите възприятия за изграждане на образ. Хората, които са ослепели впоследствие обикновено сънуват както хората с нормално зрение.

10. И животните сънуват



Проучвания са доказали, че животните - и по-специално бозайниците - сънуват както хората. Това значи, че домашният ви любимец може да сънува по цяла нощ, без да разберете. 

11. Децата имат повече кошмари от възрастните



Темата е широко проучена и е установено, че децата наистина сънуват по-често кошмари от възрастните. Освен това малките деца не сънуват себе си като основен герой в своите сънища.

12. Някои велики изобретения са се зародили по време на сън


Въпреки че хората са склонни да забравят около 90% от своите сънища, след като се събудят, счита се, че сънищата могат да са практични. Много учени са направили открития в сънищата си и са ги записали веднага след събуждането. Исак Нютон, Греъм Бел, Менделеев и дори някои поети са получили вдъхновение по време на сън.


Няма коментари:

Публикуване на коментар