вторник, 29 май 2012 г.

Финансови съвети за жени в развод


Всички хора сключват брак с очакването това да бъде продължителен съюз, но не винаги това е така. И когато се стигне до развод, хората трябва отново да вършат всичките задължения сами. Традиционно в семействата мъжът се грижи за финансите, затова при развод жената се оказва в неловка ситуация, тъй като не може да борави с всички финансови инструменти и трябва време, за да сложи нещата под контрол.

1. Подгответе се за финансова промяна

Промяната може да дойде много бързо, даже да смятате, че имате щастлив брак. Често жените в щастливи бракове смятат, че правят всичко или повечето неща правилно, но въпреки това съпругът може да пожелае да се разделят. Особено проблемна е ситуацията, когато жената е домакиня и разчит апочти изцяло на мъжа си за финансите в домакинството.

2. Запознайте се със семейните финанси


Записвайте всички приходи и разходи. Разберете кога се плащат консумативите, кога се получават заплати. Ако имате кредит или ипотека на жилището, трябва да разберете кога се внасят парите, колко е лихвата, колко вноски остават да се изплащат. Отчетното следене на приходите и разходите ще ви помогне да разберете какво е необходимо за поддържане на домакинството.

3. Действайте бързо

Ако вашият съпруг е загатнал идеята за развод или раздяла, ако усетите, че има странична връзка, най вероятно той е започнал да планира живота си след раздялата. Ако не можете да се оправите с финансите, наемете финансов консултант или адвокат, който да ви съветва по време на процедурата на развода.

4. Кредитна защита


Проверете дали имате кредити на ваше име, дали се плащат редовно, колко пари остават да се изплатят. Забавянето на обслужването на кредит би могло да окаже неблагоприятно влияние върху вашия рейтинг на кредитополучател. Ако след време искате да изтеглите кредит да си купите нещо, може да не ви одобрят или да има по-висока лихва и по-строги условия за даване на кредита.

5. Лична банкова сметка


Направете си лична банкова сметка, където ще получавате приходите и никой освен вас няма да може да работи с тези пари. По този начин ще получите независимост и ще бъдете защитени по време на процедурата на развода.

6. Финанси и развод


Внимавайте за мръсни номера по време на развода. Често се случва при раздяла съпругът да се опита да приложи някакви трикове, за да запази повече пари за себе си, особено ако смята, че това са негови средства. Най-вероятно, ако той е поискал развода, е започнал да се подготвя от финансова гледна точка предварително. Както може да е скрил част от приходите си, така може и да е скрил някакви активи. Друг начин за пилеене на общите пари е ако купува безсмислени неща, които не ви трябват. И най-подмолният начин е, ако остави да изплащате кредит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар