сряда, 9 май 2012 г.

Смяна на настроенията в перименопауза


Ранната менопауза, на възраст около 40 години, независимо дали е естествена или предизвикана, увеличава риска от сърдечни заболявания и остеопороза. Симптомите за менопаузата могат да са много, но най-съществени са промяна в цикличността на менструацията, смяна на настроенията, горещи вълни. Медицинският термин, който описва този период е перименопауза, като тя започва около 6 години преди същинската естествена менопауза. Вижте някои причини за това физиологично състояние и някои способи да действате.


Хормони: В годините на репродуктивна активност повечето жени познават цикличността на своя хормонален ритъм. Когато ритъмът се измени по време на
перименопаузата, смяната на настроенията е по-честа, а обикновено мисълта за остаряване е немаловажен фактор, който подсилва действието на хормоните.

Време: Времето на настъпване на менопаузата може да съвпадне с кризата на средната възраст, с проблеми във взаимоотношенията, с развод и проблеми с подрастващите, проблеми с кариерата. Това подсилва ефекта на хормоналните проблеми и прави смяната на настроенията още по-сериозен фактор.

Остаряване: Старостта в общество, което цени особено високо младостта може да се окаже демотивиращ фактор. Жените на средна възраст често обръщат особено внимание на фигурата си, на симптомите на стареене на кожата, а самочувствието им може да пострада сериозно. Това може да постави под съмнение моралните устои и да разклати установените принципи.

Какво можете да предприемете

Баланс: В забързаното ежедневие, между задълженията на работа и у дома, опитвайте се да не забравяте за себе си. Отделяйте поне по няколко часа седмично, за да се погрижите за себе си, за фигурата си и кожата си, тъй като в периода на перименопаузата имате нужда от доза самочувствие. Трябва да знаете, че вашите нужди са толкова важни, колкото и тези на околните. Ако установите какъв е проблемът и кои задължения ви стресират най-много всеки ден, можете да намерите нови начини да балансирате времето си. Ако старото хоби вече не ви носи удоволствие, заменете го с ново, а ако графикът ви е запълнен, редуцирайте част от дейностите в него, за да редуцирате напрежението.

Преценете силата на депресията: Част от жените, които в миналото са били диагностицирани за депресивни и пред-депресивни състояния са по-податливи на депресията по време на редуциране на хормоналните нива. Тези депресивни състояния са свързани с химически дисбаланс в мозъка и неговата дейност. Те имат някои симптоми, включително продължителна умора, редуциране на килограмите, раздразнителност. Третирането на тези състояния зависят от техните нива и могат да са билкови препарати или медикаменти, както и терапия с експерти.

 
 Нива на тревожност: Физическите и физиологични промени в перименопаузата увеличават усещането за тревожност и подсилват други симптоми. Напрежението и страховете са обичайни за жените в периода на пред-менопауза, те могат да достигнат до паника, която включва затруднено дишане, болки в гърдите, замаяност и понякога могат да се сбъркат с удар. Третирането на тези симптоми може да включва анти-стрес терапия, медикаменти или разговор с експерти.

Мисъл: Много жени в периода на перименопаузата отчитат затруднения да се концентрират и необясними проблеми с краткотрайната памет. Това често притеснява жените, тъй като наподобяват симптомите на Алцхаймер. Тъй като рядко проблемът е толкова сериозен, не трябва да се паникьосвате, а да се опитате да поддържате мисълта си млада чрез умствени занимания, книги, игри.

Потърсете подкрепа в периода на перименопауза: Не се опитвайте да си поставите диагноза и да се лекувате сами, а посетете експерти в тази сфера, които ще ви предпишат медикаменти и ще ви посъветват как да се противопоставите на стареенето. Това зависи от нивата на физиологичните и хормонални проблеми, които настъпват преди менопаузата.




Няма коментари:

Публикуване на коментар