четвъртък, 10 май 2012 г.

Разводът и приятелствата


Когато една двойка се развежда, техните общи приятели често изпадат в неловко положение. Те биват изправени пред много въпроси, за това как да процедират след развода. Те могат да изберат да останат приятели с двамата или само с единия от партньорите. В такава ситуация е много трудно да се прецени каква позиция да се избере, особено ако разводът е бил бурен и с много обвинения.
 

Неприятните ситуации, в които можете да изпаднете са много, а и не знаете другите как ще реагират. Например ако поканите на парти бившия съпруг на ваша много добра приятелка, а сте поканили и нея, тя може да ви се разсърди. В тази ситуация не знаете кой как ще реагира - може всичко да мине гладко или да приключи със скандал. Характерът на някои хора е такъв, че те да ви поставят ултиматум да избирате между тях и бившите им, а други няма да имат нищо против да сте приятели и с двата лагера. Независимо дали сте разведени или сте приятел на разведена двойка, трябва да действате индивидуално спрямо характера на хората и силата на тези приятелства. Стремете се да запазите неутрална позиция.

Наскоро разведените хора наистина се нуждаят от приятели, които да им помагат през целия процес на развода. Важно е да се оставят настрани негативните емоции и да се фокусирате върху това да се подкрепят приятелите. Разведените хора ще се зарадват, ако знаят, че техните приятели ги подкрепят, дори ако запазят приятелството си с вече бившия супруг/ съпруга. Понякога обаче приятелите взимат страната на единия от двойката, което допълнително влошава ситуацията на развода. Ето защо, ако сте в тази позиция, опитайте се да не взимате ничия страна, особено ако цените приятелството и на двамата. Неутралната позиция  няма да създаде у развеждащи те се чувството, че сте ги пренебрегнали и да си помислят 'те ми бяха приятели, а ме зарязаха веднага, след като подадохме документите за развод'. Стремете се да не обиждате бившия/ бившата, а само да изслешвате приятеля / приятелката си. Ако сте в позиция на развод, не поставяйте условия на приятелите си – не е нужно да ги разделяте като имущество.

Противно на общото схващане, разводът не е заразен. Някои женени приятели предпочитат да избягват темата за развод. Ако една семейна двойка разбере, че техни приятели се развеждат, те започват да се притесняват, че това може да се пренесе върху тях. Ако приятелите на разведената двойка са имали проблеми в брака, най-вероятно те са съществували преди да разберат, че те се развеждат. Ако считате някого за приятел преди развода, независимо ваш или техен, помислете дали има причина вашето приятелство да отите на боклука.
Един от начините една разведена двойка да улесни развода за себе си и техните приятели, е да не затварят в себе си обидата и горчивината от изневярата или подялбата на имуществото. Споделянето с приятелите на нови интересни преживявания вероятно ще се отрази положително както върху новия живот на разведените, така и върху техните приятели, които се притесняват за тях. Ако вашият приятел или приятелка са разведени, не ги питайте само дали са добре, а ги разпитайте подробно за техните нови занимания, а ако може се опитайте да ги въвлечете в някакви различни хобита или интереси.

Относно децата на разведените родители, важното е да се гарантира последователност. Ако децата на приятелите и на разведената двойка са били близки, важно е да се запазят тези връзки толкова силни, колкото и преди, даже да сте скарани с един от двамата родители и той/тя да е виновник за развода. Един развод е достатъчно труден процес за приспособяване за малчуганите. Ако не се прекъснат приятелствата, децата ще могат да се виждат и да си помагат в този объркващ момент. Опитайте се и вие да не променяте отношението си спрямо децата на своите приятели, даже те да живеят с родителя, с когото сте скарани.


За облекчаване на трудния преход на развеждащите се е хубаво техните приятели да им показват, че ценят тяхното приятелство и че то ще продължава и занапред. Семейството и приятелите са хората, от които разведните очакват най-голяма подкрепа в процеса на развода. Ако разведените са в добри отношения след развода, е хубаво заедно със своите приятели да се събират от време на време и да споделят за новите неща в живота им.




Няма коментари:

Публикуване на коментар