сряда, 21 март 2012 г.

Психология на ежедневието – Ваканция с деца

Въпрос: Аз и съпругът ми искаме да заминем на двуседмична ваканция с двете си деца – на 8 и на 4 години, за да посетим роднини. Това пътешествие е най-дългото от години, което предприемаме с децата далеч от дома. За всички то е очаквано с нетърпение, но и напрежение. Отиваме на гости на възрастен роднина, който не е свикнал да има деца в къщата, а чичо и леля нямат деца. Как да изкараме ваканцията без опасност от кавги и неразбирателства?

Отговор: На първо време трябва да разберете, че това няма да бъда ваканция, а пътешествие. Трябва да се опитате да планирате това пътешествие като нещо положително, доколкото е възможно. Това означава, че въпреки че ще сте на почивка, вероятно няма да можете да си отпочинете. Вместо това ще се наложи да се впуснете в контролиране на вашите не много големи деца в абсолютно непозната среда. Затова ги подгответе за ваканцията, като им разкажете възможно повече за обстановката, в която ще изкарате две седмици. Обяснете им също как трябва да се държат - например да не се бият помежду си и да подреждат играчките си след игра, да не разхвърлят дрехите си, особено ако имат тези неприятни навици у дома. Тези две правила са достатъчни на този етап, но трябва да сте наясно, че ще се налага да им припомняте какво се изисква от тях като поведение от време на време. Естествено не може да се предвиди какво ще се случи, затова очаквайте всякакви изненади. Придържайте се към график, колкото е възможно по-стриктно. Това е особено важно за децата, които свикват с определен режим на хранене и сън. Включете в режима достатъчно свободно време за вас и за вашите деца, време за сън и време за почивка. Ако децата са особено палави и имат нужда от много игра, трябва да им осигурите безопасно за всички пространство, в което няма да се наранят и няма да повредят нещо.

Уверете се, че има достатъчно храна за всички, когато излизате навън, за да можете да реагирате, когато децата огладнеят. Добра идея е да вземете с вас любим за тях предмет, например меко одеяло, плюшено мече или кукла. По тази начин тяхното внимание ще бъде заето и вие ще можете да отдъхнете за малко. Предварително намерете достатъчно занимания и забавления за малките в града и квартала, в който отивате на ваканция. Вашите деца имат нужда да посвикнат с новата обстановка. Можете да ги заведете в парка, детски музей и увеселителни заведения. Подскажете на децата, че ще могат да си записват и да снимат с фотоапарат, за да оформят например лексикон  и за да опишат къде са ходили, какво са видели и какво са правили. Насърчавайте ги да събират брошури с интересна информация и различни сувенири. Имайте предвид, че там, където отивате, роднините могат де се окажат любезни домакини и да са подготви приятни мероприятия за вас и децата, така че ще трябва предварително да синхронизирате нещата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар