петък, 23 март 2012 г.

Най-честите проблеми между братя и сестри

Вижте кои са най-честите проблеми, които възникват между децата в едно семейство, независимо от тяхната възраст. И прочетете няколко съвета от експертите как да решите тези неразбирателства.

Братът или сестрата често критикува кариерата или децата ви

Не оставяйте брата или сестра ви да ви се меси в това как отглеждате своите деца. Вероятно когато критикува, той или тя се опитва да се почувства по-добре. А може би ревнува от вашите постижения или от факта, че работата и децата ви отнемат повечето от времето, което преди сте отделяли на него или нея. Отстоявайте правата си, но не твърде агресивно. Може и да не успеете да промените неговото или нейното поведение, но поне можете да промените начина, по който отговаряте, като се стремите да не сте огледален образ. Кажете му/ й какво мислите, след това опитайте да туширате създалата се ситуация, като кажете шега или го/ я похвалите за нещо, в което той/ тя е добър/ а. Можете да действате като възрастен, дори той или тя да не може, а да се държи като времето, когато се карахте за играчки.

Брат ви или сестра ви винаги оставя работата на вас

Вероятно още като малки вие сте били тази, която е поемала отговорност за общите задължения. Вие сте се грижили за братчето или сестричката си и сте им помагали със задълженията. На по-късен етап те просто копират ролевите разпределения от вашето детство. Затова и на зряла възраст те винаги се допитват до вас, когато трябва да вземат важно решение. Не се сърдете, а се опитайте да им дадете възможност да се изявят, дайте шанс да вземат сами решения и да се почувстват оценени. Някои хора имат нужда от признаване на постигнатото и от ласкателство. Например можете да го/ я полите да ви помогне за избора на обзавеждане на стаята за роднинско парти, да изкажете комплимент и да покажете, че са ви необходими. Даже да не се справят със задачата, не бързайте да поправяте грешките, тъй като можете да обезкуражите инициативата им.

Брат ви или сестра ви винаги се смята за прав/ а

Опитайте се да редуцирате напрежението с чувство за хумор. Омекотете създалата се неудобна ситуация като се сдържите да отговорите подобаващо на спора. Когато се успокоите, обяснете му/ й как се чувствате и споделете, че искате да имате същите взаимоотношения, както с добри приятели – взаимно уважение и доверие като между равни, а когато имате различия с тях, ги коментирате и изглаждате нещата на момента.

Брат ви или сестра ви често ви иска заем

Тъй като той/ тя вероятно има проблем с управлението на парите, вероятно ще му/ й направите услуга, ако откажете заем. Опитайте се да намерите друг начин да му/ й помогнете - дайте му/ й съвет или му/ й помогнете да си направи бюджета така, че да разпредели приходите и разходите си. Ако все пак решите да му/ й заемете пари, уточнете се кога и как ще ви ги върне.

Брат ви или сестра ви е настроен/ а срещу вашия партньор

Най-вероятно той/ тя никога няма да е в състояние да го заобича или да го хареса, а и това не е нужно. Все пак вие сте омъжена за него. Обърнете се и към двете страни за тяхното мнение и помислете как могат да се променят нещата, за да се постигне разбирателство, особено ако се налага често да се виждат. Нека те се опитат да погледнат от вашата гледна точка и да се опитат да видят хубавите си страни. Ако той е много груб с него/ нея, говорете с него относно неговото поведение. Ако проблемът е в него/ нея, помолете го/ я да го приеме заради семейството.

Брат ви или сестра ви постоянно ви обижда



Съперничеството е нещо нормално, но ако той/ тя ви обижда и атакува словесно постоянно, говорете с него/ нея. Опитайте се да разберете защо се държа така с вас, не може ли да се държите като възрастни. Ако той/ тя отговаря по детински или не иска да отстъпи, обмислете да се дистанцирате. Кажете му/ й, че няма да се виждате повече, ако той/ тя не промени своето поведение. Много е важно той/ тя да разбере вашата позиция.

Брат ви или сестра ви постоянно се състезава с вас

Такова поведение се наблюдава често в семейства с две и повече деца, тъй като те постоянно се състезават за вниманието на родителите си. Някои се чувстват така, сякаш никога не получават достатъчно. Не отговаряйте, когато той/ тя се хвали и изтъква, а просто се опитайте да смените темата на разговор. Осъзнайте, че той/ тя води тази борба за надмощие от години и най-вероятно нещата няма да се променят. Обсъдете нещата, но не очаквайте тяхното поведение да се измени за един ден.

Съпругът/ ата на вашия брат или сестра ви дразни

Опитайте се да разберете какво вижда той/ тя в нея/ него и се опитайте да се радвате за него/ нея. Не започвайте да изреждате всички негативи, които виждате в неговия/ нейния партньор, защото ще го/ я обидите. Всяка негативна забележка, даже да е вярна, ще се възприеме като насаждане на вина и като критика. Важното е, че той/ тя е щастлив/ а и се чувства добре. Опитайте се да излизате само двамата/ двете, за да избегнете конфронтация.

Вашият брат или сестра иска да пазите тайна от семейството

Вашата реакция зависи от това какво иска да пазите в тайна. Ако иска от вас да скриете от другата част от семейството нещо незначително, можете да се съгласите. Ако обаче тайната може да предизвика проблеми за него/ нея, за вас или за някой друг, кажете му/ й, че не се чувствате удобно да лъжете собственото си семейство и го/ я насърчете да им каже. Предупредете го/ я, че ако мине много време ще е трудно за вас за пазите тайната и поставете някакъв срок, за да изглади нещата

Няма коментари:

Публикуване на коментар