сряда, 7 март 2012 г.

Наръчник на работещата майка – Как да разпределяте задачите и времето си


Вероятно и вие, както повечето майки, усещате че вършите стотици задача и не постигате нищо, трябва да знаете, че това чувство е напълно нормално. Вижте как да се преборите с всички задачи, които ви отрупват ежедневно, за да разпределяте времето си и да имате достатъчно време за себе си..

‘Вечерите обикновено са най-напрегнати от задачи’

Лени Калас е майка на две деца от Ню Йорк. Едната й дъщеря е на 12 години, а другата е на 2 години. Тя работи по петдесет часа седмично в сферата на шоубизнеса, освен това поддържа част от сайт за родители. Така че даже у дома, тя има множество задачи и обаждания. Така тя не може да се отдаде изцяло на семейството си, а трябва да отделя внимание на тях и на работата си. Докато готви вечерята, проверява пощата си на кухненския плот и провежда разговори по телефона. Вечерята обаче протича в спокойна атмосфера. Двамата с мъжа й разделят задачите си за децата – къпането на малката дъщеря и помощта с домашните на голямата. В този момент всички искат изцяло нейното внимание. Когато децата си легнат, Лени се захваща с още работни задачи и си ляга в полунощ. Ако един от дните тя изключи телефона и не проверява и отговаря на писмата по имейла, на другия ден се налага да навакса с работата.

Съвети за спестяване на време


Удвоете порциите храна, които готвите всяка вечер. Ако правите двойна порция от лазанята, супата или яхнията, на другия ден можете да вечеряте същото ястие и няма да се налага да готвите. Това важи особено за ястия, които не изискват толкова време за нарязване и измиване на съставките, но се готвят по-продължително време. Ако нарязвате продуктите в кухненски робот, можете да нарежете по-голямо количество и да го замразите, за да не се налага да миете уреда два или три пъти.

Научете се да вършите само по една задача. Колкото и да ви се струва странно, извършването на няколко действия едновременно всъщност ви забавят, защото всеки път като сменяте фокуса, губите концентрация. Понякога са необходими поне няколко минутки, за да можете да върнете в релси мозъка си. Ако успеете да разделите задачите си, ще ги свършите за много по-кратко общо време, отколкото ако жонглирате с тях през цялото време. Можете да отделите определено време на всяка задача и да използвате кухненски таймер. Част от нещата, които трябва да свършите, можете да наваксате в обедната почивка, когато имате повече енергия.

Задайте част от задачите на семейството и не се опитвайте да вършите всичко сама, с оправданието, че сте перфекционистка. Това ще ви осигури повече време за задачи, които само вие можете да привършите. Част от задачите може би няма да бъдат свършени така, както вие бихте ги извършили, но все пак ще са отметнати.


‘Не знам къде избягаха сутрините ми’

Ести Берковиц е писател и блогър от Ню Йорк. Тя и мъжът й имат три деца, на възраст между три и шест години. Ести работи от вкъщи, което в известна степен я улеснява в гледането на децата, но трябва да комбинира няколко задачи едновременно. Тя желае да има повече време рано сутрин, за да пише на свежа глава, тъй като вечер изнемощява почти веднага, след като децата легнат. Ранният следобед е най-затруднен, тъй като децата се връщат от градина и училище и настава сериозен хаос. Понякога се налага да работи с малко дете в скута, докато то се опитва да пише на клавиатурата. Колкото и да е организирана Ести, колкото и рано да се събужда, сутрин тя попада в хаоса на разнородните задачи. Семейството не може да си позволи детегледачка или гувернантка, а и нямат наоколо роднини.

Съвети за спестяване на време

Ако имате много задачи сутрин, заемете се с тези от тях, които са неотложни – децата, закуската, каране до училище и детска градина. Не можете да имате два приоритета и да им обърнете еднакво внимание. Това е нерядък проблем за жени, които работят от вкъщи по-голяма част от времето, тъй като офисът им е винаги наблизо и те се изкушават да свършат малко офисна работа. Трябва да обособите деня си на своеобразни смени – сутрин се занимавайте с домашните задължения, а работата оставете за следобедните часове. Не се налага да перете всеки ден, даже да имате повече от две деца – освен ако не са твърде мръсни, панталоните и якетата могат да изкарат поне два пъти повече време. Не трябва да сте педанти по отношение на чистотата, но това не означава да държите хаос в къщата си, а да не бършете рафтчетата по няколко пъти седмично. Избирайте дрехите за децата всяка неделя, за цялата седмица напред, с възможности за промяна, ако времето се измени – така ще спестите време сутрин, в най-пиковия период. Ако имате малки деца, можете да се разбирате с други майки с деца на същата възраст да гледате децата, като се сменяте всеки ден, за да спестите малко време на седмица за задачи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар