неделя, 18 март 2012 г.

Психология на ежедневието – Свекърва ми ме мрази


Въпрос: Имам ужасни отношения със свекърва си и нямам представа как да ги подобря. Жената ме мрази. Мисля, че тя е ядосана, защото съпругът ми се ожени за мен, вместо за семейна приятелка, която тя обожаваше. Тя постоянно намира начини да ни отдели и беше ясна, че аз не съм добре дошла в нейния дом. Нашата дъщеря е само на четири, а когато съпругът ми я води да види баба си, аз стоя вкъщи. Засега детето е твърде малко, за да свърже частите на пъзела, но вероятно съвсем скоро ще започне да пита защо не ходя с тях. Как да постъпя?



Отговор: Напълно нормално е да се притеснявате от взаимоотношенията с вашата свекърва, най-малкото защото те влияят на отношенията с другите членове на семейството. Децата са много впечатлителни и често разбират неща, които съзнателно се опитваме да скрием от тях. Макар често да не осъзнават причината за напрежението, заради техния вроден егоцентризъм те обикновено обвиняват себе си. Те често смятат, че лошото поведение причинява лошите взаимоотношения между роднините им. Това е особено важно да се знае от възрастните, ако чувствата не се крият, а са изкарани на показ. Даже да не говорите и да не изказвате обиди, децата усещат жестовете и мимиките. Те използват тези познания, за да изградят своя версия на реалността, която за тях обикновено е много по-сериозна, отколкото реалните събития. За да не създадете подобни терзания у детето, трябва да се опитате да го държите настрана от вашите отношения с баба му и да не се опитвате да повлиявате негативно да мнението му за другите в семейството, даже да не сте в добри отношения с тях.

Мирното споразумение обаче трябва да се подпише от двете страни, а явно една от страните няма желание за помирение с вас. Тъй като тези отношения са ‘счупени’ отдавна, то тяхната ‘поправка’ ще отнеме време. Да, тази жена се отнася ужасно с вас, но опитайте се да поставите настрани своя гняв и обида, за да разберете нейната гледна точка като човек. Нейните страхове и емоционален товар. Така можете да разберете как има шанс да поправите отношенията си с нея. Ако се окаже, че причините се коренят в някаква обида или поведение от ваша страна в миналото, извинете се и се опитайте да поставите основа на вашите отношения.


Ако сте изпробвали всички възможно способи, за да създадете нормални взаимоотношения, но отговор от нейна страна няма, трябва да се оттеглите. Дайте възможност на действие на съпруга си. Той е нейн син и може да успее да намери общ език с нея, за да я убеди, че добрите или поне сносни отношения помежду ви са за доброто на детето. Той трябва да й обясни и да я убеди, че вие сте неговият избор и че тя трябва да уважава това. Ако тези разговори на четири очи не успеят да помогнат, може би трябва да говорите за вашите взаимоотношения с терапевт по семейните въпроси.

Ако въпреки всички ваши усилия свекървата няма желание да общува с вас, не й обявявайте открито война, а приемете, че тя няма да промени мнението си и толкова. Не пречете обаче на детето си да има отношения с баба си, тъй като това е важно за него и за нея. Това може да се стори объркващо за детето, но трябва да обясните, че това, че вие двете не можете да се понасяте, не значи, че баба му не го обича. Опитайте се да не използвате дъщеря си като откуп и способ да нараните жената, която ви ненавижда. Не контактувайте с нея чрез момичето, но и не й позволявайте да говори срещу вас пред нея. Ако тя не спре да злослови и изглежда няма намерение да го прави, преустановете вижданията й с внучката й.

Няма коментари:

Публикуване на коментар