петък, 9 март 2012 г.

Четири обичайни проблеми в брака... и решения за тях


Понякога успешните бракове се крепят върху това, което партньорите не правят, а не върху това какво те правят. Вижте четири основни проблема – грешки, които можете да допуснете и се опитайте да ги избегнете.



Говорите твърде много

Съпругът ви не оправя течащите тръби вече трета седмица и вие веднага казвате на своята най-добра приятелка. Свекърва ви пита защо не можете да изберете къде да изкарате ваканцията и вие знаете, че той й е разказал за вашата кавга по тази тема. Добре е да изпускате парата, когато имате противоречия, но твърде честата негативна енергия не се отразява много добре на отношенията. Наистина ли искате светът да смята вашия брак за неудовлетворителен? Ако се фокусирате основно върху нещата, които не харесвате един у друг, възможно е да започнете да не обръщате внимание на хубавите си качества и да ги оценявате. Ако често се опитвате да извадите на показ отрицателните страни на брака си пред другите хора, създавате сами на себе си образ на жертва. Това може да ви попречи да се фокусирате. Вместо това трябва да поговорите за проблемите помежду си, без да въвличате трети човек и да създавате чувство за вина, в което единият е виновник, а другият – жертва. Опитайте се да поставите граници в брака си, за да постигнете поне частично уединение само за вас двамата. Вместо да изтъквате отрицателните си характеристики, пред другите хора извличайте и показвайте само положителните качества.

Карате се за незначителни неща

Той се оплаква от претъпкания ви гардероб, а вие се дразните от манията му да колекционира безполезни джаджи. На пръв поглед това са кавги за незначителни неща, но подсъзнателно те означават ‘Не харесвам еди-какво си в теб, трябва да го промениш’. А както знаем, хората не са особено екзалтирани, когато се опитват да ги променят насила. Трябва да сте наясно, че бракът е съюз между два индивида, всеки със своите качества и набор от недостатъци. Има неща, които харесвате и неща, които не харесвате, а това вероятно е взаимно. Когато нещо е важно за единия от двойката, добре е другият да го приеме като част от партньора и да не критикува. Ако обаче един от двойката се дърпа от упорство и не иска да отстъпи, трябва да поговорите и да постигнете компромис.

Синдром на самосъжалението

Той върти очи и шумно въздъхва, когато вие за пореден път закъснявате за среща. Вие казвате ‘Както и да е’ за неща, които не искате да свършите, но за които не искате да се конфронтирате. Така както е лошо за отношенията да изкарвате отрицателната си енергия нон-стоп, така е вредно за връзката да преглъщате всяко недоволство и да го задържате в себе си. Ако не споделяте с хората това, което ви притеснява в отношенията ви с тях, те може да не разберат какво могат да направят, за да поправят грешките си, а вие рискувате да акумулирате огромни количества огорчение, които трудно могат да се унищожат. Говорете, споделете как се чувствате спрямо проблема и действията на хората, не задържайте огорчение в себе си. Даже ако смятате, че нищо не може да промени характера на партньора ви, кажете му какво ви огорчава и поговорете. И двамата трябва да сте отворени за думите на другия, използвайте думите внимателно и не превръщайте диалога в кавга, тъй като гневните разговори рядко са ползотворни.

Отдалечавате се един от друг твърде много

И двамата сте много заети на работа, с децата, с извънработни занимания. Така минават дни, в които не провеждате нито един истински разговор, а само разменяте обичайните поздрави и въпроси за ежедневни неща. Когато постепенно редуцирате качественото време, изкарано с партньора, рискът за вашия брак значително се повишава, тъй като двамата се отдалечавате като проблеми и интереси. Някоя сутрин ще се събудите и може би няма да се сетите за нито една истинска причина да се опитвате да закрепите тази връзка. Хората реагират на емоционалното отдалечаване с ответна реакция, като се отдръпват от връзката и отношенията набират инерция. Ако забележите, че напоследък сте се дистанцирали, може би е време да се опитате да възстановите отношенията си чрез разговори и общи дейности, съкратете автоматичните действия, които отнемат от часовете от денонощието и ги използвайте за приятни дейности заедно. Имате съмнения относно брака си? Понякога емоционалната дистанция може да повдигне съмнения, затова е добре двамата с партньора ви да се обърнете за помощ от брачен консултант, който да ви накара да си зададете правилните въпроси един за друг и да си отговорите на тях, всеки един от вас.




Няма коментари:

Публикуване на коментар