четвъртък, 26 януари 2012 г.

Хитринки срещу натъртвания

Ледовете и снеговете са условия, които създават рискове от падане, фрактури и натъртване. Ако фрактурите са сериозни трябва незабавно да се обадите на лекар, но ако сте жертва на неприятно натъртване, можете да се справите с него с няколко стъпки. Не трябва да пропускате заздравяването на раните и ако забележите подуване, кървене, силна болка или температура, както и ако натъртванията не отшумяват, обърнете се към лекар.



* Намалете притока на кръв към засегнатата област. Ако натъртите крака си, седнете на дивана или на фотьойла, поставете няколко възглавници и поставете крака върху тях. Той трябва да е на нивото на сърдечната област.

* Поставете нещо студено върху удареното, колкото се може по-бързо. Можете да използвате лед или пакет замразени зеленчуци. Охлаждането на кожата свива кръвоносните съдове и редуцира зачервяванията. Можете да напоите парче хавлиена тъкан с ледена вода и да го увиете около натъртването. Оставете да престои не повече от десет минутки и изчакайте поне двадесет, за да поставите нов компрес, за да не преохладите кожата.

прочетете цялата статия

Няма коментари:

Публикуване на коментар