вторник, 5 юни 2012 г.

Как да се сприятелите с доведените си деца


Попадайки в ситуацията на доведен родител, най-вероятно няма да знаете какво да правите, така че адаптацията един към друг да стане плавно и без отрицателни емоции. За съжаление в обществото, както и по телевизията, се налага образът на лошия доведен родител. Как ще се напастнете към доведените си деца е от решаващо значение за щастието и сигурността на семейството.


1. Направете бързо добро впечатление


Когато се подготвяте да започнете връзка с детето, трябва да сте наясно с някои неща. Най-важното е да дадете на детето да определя темпото на връзката, особено ако то е малко. То ще ви даде знак, когато поиска да бъдете по-близки. Не оказвайте натиск върху детето, тъй като вашите действия могат да имат обратен ефект. Отначало срещите трябва да са кратки, а не натрапчиво дълги, като празнични вечери. Избягвайте подаряването на скъпи подаръци, за да не установите погрешна представа у детето за вашите отношения.    

2. Дайте време на детето да осъзнае нещата


След такова драматично събитие, каквото е разводът, децата имат нужда от време и пространство. Събирането ви заедно с
един от родителите му и връзката с друг човек разбива надеждите на детето, че неговите родители могат да бъдат отново заедно. Това означава, че то вероятно ще се опита де се противопостави на новата връзка и ще се опита да я развали с надеждата, че ще помогне на родителите си да намерят отново път един към друг.

3. Третирайте доведените деца като част от семейството


Ако доведените деца живеят и при единия, и при другия родител, най вероятно те не се чувстват като пълноценна част от семейството. Ако ги карате да се чувстват специални във времето, когато са с вас, те няма да усещат тази среда като семейна и трудно ще се адаптират. Най-добре е всички да проведете разговор, в който да разпределите домакинските задължения и отговорности. Вслушвайте се и уважавайте техните мнения, както бихте се вслушали в мнението на собствените си деца. Не забравяйте да ги похвалите, когато са свършили работата добре. Така децата ще се почувстват по-добре и по-близки до новото семейство.

4. Оставете ги насаме


Ако усетите, че детето иска да бъде насаме с биологичния си родител, най-добре е да отдръпнете. Дайте им възможност да прекарат известно време сами. Това ще спомогне да се почувстват по-сигурни след промените в живота им. След като децата прекарат известно време с биологичния родител, те биха могли да бъдат заинтригувани да прекарат повече време с вас.   

5. Поддържайте приятелството стабилно


Кога ще започне детето да ви чувства като родител никой не може да ви каже, нито може да ви гарантира, че това ще стане. Дотогава вие трябва да показвате любов и подкрепа към тях. Реалистична цел за първите няколко години е да бъдете добри приятели с взаимно доверие и уважение.

6. Изградете връзката на основата на честност и доверие


Доверието е ключов момент във всяка връзка и може да отнеме време, докато се изгради. Децата биха могли да усетят в различни ситуации, когато сте заедно, нечестност и неискреност. Ако успеете да изградите с времето правилно връзката, децата ще се почувстват сигурни и ще споделят информация с вас, ще искат от вас съвети и ще ви се доверяват, както на своя биологичен родител.

7. Споделяйте общи интереси

Бъдете широко скроени за интересите на доведените си деца. Ако съумеете да споделяте заедно приятните емоции от тези дейности, ще можете да изградите връзката помежду ви. Не забравяйте, че това не е едностранен процес и най-вероятно децата ще поискат да разберат на вас какво ви интересно да правите и ще поискат и те да пробват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар