четвъртък, 7 юни 2012 г.

Как да научите децата на маниери


Етикетът и учтивото поведение са признаци на уважение спрямо другите.
С годините сред обществото се е наложило мнението, че всяко следващо поколение е по-малко възпитано от предишните. Ако децата не се научат от малки да уважават другите, те никога няма да научат да уважават себе си и когато дойде техният ред да възпитават, те няма да могат да се справят както трябва.


Поведението към околните, отношението към тях и възпитанието са неразделна част от културния образ, който трябва да се изгради у детето. Децата започват да се учат да уважат
от поведението си спрямо собствените си родители. Това е важен момент, в който възрастните трябва да започнат да възпитават децата, които по презумпция поставят собственото си его в центъра на света. Изграждането на маниерите в общуването започва още от ранните години на детето. Много е важно те да бъдат научени да слушат, когато им се казва важна информация, да изпълняват задачите, които са им поставени. В твърде ранна възраст е още твърде рисковано да разчитате на детското самосъзнание и собствени решения, затова трябва да научите децата си да не поставят под съмнение вашите думи.

* Ако се опитате да научите децата на всички правила, норми и маниери за културно поведение, в крайна сметка ще се окаже, че детето няма да развие никакви социални умения. Учете ги поотделно за нещата и с възрастта започнете да ги приучвате да взимат собствени решения и да разсъждават кое е правилно и кое не. Например започнете с правилното поведение на масата, след това го научете как да говори по телефона, как да се държи в детската градина и т.н. Не очаквайте детето да се научи още в началото и не бъдете твърде строги с грешките, които прави.

*
Когато видите в поведението на децата, че те прилагат правилно новонаучените социални умения, веднага им дайте положителна обратна връзка. Децата искат да чуват колко сте доволни от това, което са научили и това ги кара да се стараят. Бъдете толерантни, не винаги новите умения ще се заучават бързо.

* Децата няма да се научат веднага и ще правят много грешки. Колкото сте по-търпеливи, толкова по-голям напредък ще постигнат те, тъй като иначе можете да ги обезсърчите и те да спрат да се стараят. При никакви обстоятелства не порицавайте децата на обществено място, но им напомняйте какво сте учили.

* Когато детето забрави да приложи някакво социално поведение, дайте му дискретен знак или му подскажете с тих глас какво трябва да направи. Така то ще знае какво трябва да прави, но няма да се почувства критикувано.

 
* Ако искате децата да се научат на добри маниери, вие задължително трябва да дадете пример за подражание и да покажете такива. Да ги учите, а вие да не показвате културно поведение, това значи, че е много вероятно те да ви обявят за лицемери, а така няма да постигнете желаното възпитание, тъй като децата мразят да ги лъжат и усещат фалшивото поведение.



Няма коментари:

Публикуване на коментар