вторник, 12 юни 2012 г.

Грешки на младите родители



Да бъдеш родител е много трудна и отговорна работа. За да не се чувствате в безтегловност покрай грижите за новороденото, когато нещо не се получи както трябва, прочете какви са най-честите грешки, които правят младите родители.

1. Вярвате на всичко, каквото ви казват


Още от първите дни след раждането всички около вас ще почнат да ви съветват, дори и да не сте ги питали. Естествено, някои от тях ви съветват правилно, защото имат вече опит, но колкото и да чувате мнения от различни страни, повярвайте в себе си, доверете се на интуицията си и ще видите, че знаете повече, отколкото сте очаквали.

2. Надценявате свободното си време


Независимо колко време ще останете в майчинство, трябва да сте наясно, че отглеждането на детето ще ви отнема много време и няма да имате почивни дни. Няма да имате много време за приятелите си или да излезете някъде по късните часове. Не очаквайте, че майчинството е своеобразен дълъг платен отпуск, период, в който ще имате много време за четене или време за себе си.

3. Пренебрегвате съпруга си


След като през целия ден сте се грижили за детето, общуването със съпруга може да ви дойде в повече. Няма да е изненадващо, ако започнат спорове между вас за различни проблеми, които дотогава не са били повод за конфликт. Преходът между безгрижна двойка и родителство е предизвикателство за много бракове. Опитайте се да намерите време, в което да се споделите любовта помежду си.

4. Поставяте се на последно място
Да намерите време за себе си, след като имате бебе е задължително условие за вашето здраве, а не лукс, от който да изпитвате вина. Издебнете момента, например когато то спи, и си поговорете с приятели, гледайте нещо интересно по телевизията, започнете някое хоби, което ви освобождава от стреса.

5. Поемане на цялата тежест


Да изолирате съпруга си от дейностите около гледането на новороденото не е правилно нито за него, нито за вас. Ако се притеснявате дали ще се справи, отначало му поставете малки задачи, които ще облекчат вашата работа, а ако се справи добре, можете да му поверите повече задължения. Грижите за новородено са много и един човек трудно се справя сам. Дайте му шанс във ваше присъствие да практикува дейности като смяна на памперс и къпане, за да може да ги овладее.

6. Винаги мислите за най-лошото, което може да се случи


Съвсем нормално е да се притеснявате за бебето, защото дори да е здраво, то може да проявява симптоми, като петна по кожата, кашлица, диария и колики, които да ви притесняват. Трябва да мислите логично и рационално, а не да решавате, че всяка пъпка или секрет от носа са признак на сериозно заболяване. Ако все пак много се притеснявате, направете консултация със специалист, за да разберете дали има за какво да се тревожите толкова.

7. Сравнявате вашето бебе с другите бебета


Бебетата се развиват с техни собствени темпове, така че не бива да се притеснявате, ако то не е толкова развито, колкото децата, които виждате навън. По-правилно е да следите тяхното поведение и да следвате детските консултации по график. Ако смятате, че има основание да се тревожите, консултирайте се с лекар.

8. Не дремвате
През първата година на детето ще имате много ангажименти около него, в резултат на което ще ви се събират много малко часове за сън. Използвайте всеки удобен момент, за да възстановите силите си. Ако трябва се редувайте с таткото за гледане на детето. Ако не си почивате достатъчно, ще започнете да натрупвате стрес, а така няма да сте полезни и няма да можете да се наслаждавате на израстването на детето.

9. Купувате неща, които не са ви нужни


Съвсем разбираемо е, че след като се роди детето, семейните разходи ще се увеличат. В желанието си да купите всичко, което мислите, че ви трябва, може би ще купите неща, които никога няма да използвате. Ако купувате бебешки дрешки, не трябва да се увличате, тъй като те ще отеснеят на бебето много бързо и ще трябва да ги подарите. Добра идея е да отивате на пазар за неща, свързани с детето, с някой познат, който вече е врял и кипял в тази работа, за ви даде каже какво има смисъл да купувате и какво не. Част от нещата можете да заемете от познати, докато детето има нужда от тях или да разпитате познатите си, които могат да ви подарят неща, отеснели на децата им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар