вторник, 26 юни 2012 г.

5 допустими ″прегрешения″ на младите майки


Причините за чувството за вина започват от първите моменти на майчинството. Те могат да бъда многобройни и обсебващи. Всяка жена има високи очаквания за себе си, защото чувства, че трябва да знае и може всичко. Да станете майка е едно от най-прекрасните неща на света, но то е също много стресиращо и е един от най-напрегнатите преходи в живота. Ето защо трябва да се освободите от тези усещания и да се доверите на своята майчинска интуиция.


1. Защо не мога да обичам всяка минута от майчинството?

Майка за пример е тази, която постоянно бди над детето, винаги е готова да му помогне, знае всичко и е напълно жертвоготовна. Ето това е образът, който е създаден в обществото и заради който вие се чувствате виновни, ако направите нещо приятно за себе си. Широко разпространена е идеята, че животът на родителите трябва да се върти само около бебето. Е как няма да изпитате чувство за вина, дори само ако отидете на фризьор. Оказва се, обаче, че когато отделите малко време за себе си, сте в много по-добра кондиция и можете да се захванете със задълженията си с нова сила.

2. Не се наслаждавам на всяка минута от живота на бебето
Независимо дали сте на работа или вкъщи, ще се чудите дали всеки момент на детето с вас е пълноценен. Дори да изпълнявате задачи, които са важни и необходими, но далече от детето, ще се чувствате гузни, че не си играете с него, не го учите на нови неща. Вниманието ви не може да бъде насочено само в тази посока, тъй като трябва да изпълнявате собствените си задължения - то ще трябва да се научи да си играе само.

3. Правя ли всичко както трябва?



Още от първата минута, в която станете майка, ще почнете да получавате съвети. За разлика от преди време, сега в интернет има изобилие от информация за това какви неща трябва да правите и какво да избягвате. Бабините съвети все още могат да са ценни, но не трябва да им се доверявате напълно, тъй като те са създадени в друг век и други условия. Доверете се на лекарите и на добре проучената информация. Заради прекалено многото информация от телевизията, роднини и приятели се прилага голям натиск върху майките, като по този начин те се чувстват непълноценен родител. В крайна сметка трябва да осъзнаете, че вие сте тази, която се грижи за детето и да се доверите на себе си.

4. Аз не съм перфектна майка
Чувствате се ужасно, когато нещата не се случват спрямо вашите очаквания, например не готвите достатъчно, не е подредено, нямате време за съпруга. Но с времето ставате по-опитен родител и можете да се справите със задълженията по-добре. Това, че се чувствате виновни, не значи, че не се справяте със задачите си сравнително добре, особено като се има предвид, че недоспиването си казва думата и не сте в тонус. Много вероятно е да се подценявате и да сте твърде строга към себе си и към своите качества. Освен това чувството за вина ви не винаги е нещо лошо – то ви кара да се самоусъвършенствате и развивате.

5. Трябва ли да се върна на работа?


Ако искате да се върнете на работа скоро след като сте родила, въпреки че имате финансовата възможност да останете вкъщи, това ще е най-силното чувство за вина, което ще изпитвате. В такава ситуация се препоръчва да се изчака, за да се преценят нещата по-добре. Ако се чувствате нещастни вкъщи, няма да сте пълноценна майка в грижите си за детето, но ако тънете във вина, това ще пречи както на работата, така и на часовете у дома. Дайте си сметка защо искате да се върнете на работа, какви са плюсовете и минусите да сте работеща майка, и не прибързвайте с решението.

Виновна с две деца
Ако родите второ дете, това отваря нов ″резервоар″, който ще е пълен с причини да чувствате вина. Най-вероятно майчиният ви инстинкт ще ви накара да обърнете повече време на бебето, отколкото на по-голямото дете. Ще се разкъсвате от вина за това, че нямате достатъчно време и за двете деца. А в ситуация, в която бебето е болно, а по-голямото дете е постигнало някакъв успех и иска да ви се похвали, вие ще сте с объркани чувства. Опитайте се да прекарвате време с първото си дете, за да сте само двамата и то да не се чувства предадено. Освен това можете да включите в грижите за бебето не само таткото, но и братчето или сестричката.

Бащата знае най-добре
Можете да се научите от бащите как да се справите с неприятното чувство за вина. Разбира се тяхната способност да пренебрегват вината обикновено се дължи на това, че обществото не очаква много тях. Да могат да сменят памперса, това е успех за награда.
Мъжете не могат да свършат всичката работа, от тях не се очаква да работят цял ден, а през останалото време да са пазачи на децата, да готвят, чистят и да изпълняват съпружеските си задължения. Те не се чувстват виновни, когато правят неща за себе си, например фитнес.


1 коментар: