вторник, 30 октомври 2012 г.

Научете децата си да употребяват парите

Колкото да не ни се иска, парите играят важна роля в ежедневната дейност, независимо дали са за обяд или за покупка на къща. Макар да ни се иска да държим децата далеч от покварата на парите, няма как да ги откъснем от материалните неща. Затова е добре да започнете да учите децата си да употребяват парите и да спестяват още от детска възраст, за да ги научите на отговорност.



Едно от първите неща, на които трябва да научите децата си е да употребяват разумно парите, които им давате като джобни. Те са страхотен модел за възпитаване на отговорност по отношение на пари и на спестяване.

1. Бъдете модел за подражание – покажете на децата си как да разпределят правилно пари, тъй като каквото и да им говорите, ако вие не можете да управлявате парите си, те няма да възприемат думите ви за истина. вземете ги с вас в банката, за да им покажете как пари могат да се вложат в сметка или да се инвестират, употребявайте талон за намаление в магазина, покажете им как да избират стоката според качеството и цената й. Можете да им покажете как заради пестене на пари можете да закупите нещо по-голямо, за което трябва време и пестовност, за да се закупи.

2. Дискутирайте разпределението на парите – обяснявайте на децата си за финансовите разпределения по пера, включете ги в разговори за покупки на ежедневни стоки и за спестяване на суми. Когато попаднете на добра оферта за промоция на храна или битови стоки, които употребявате ежедневно, попитайте за мнение детето си. Така оформяте разбирането на своето дете за парите. Децата могат да търсят с вас промоции на храна и да дадат парите за стоките на касиера.


3. Поставете таван за харчене – обсъдете с децата колко пари могат да се изхарчат в магазина за храна или играчки. Помогнете им да разпределят парите от джобните за ежедневни стоки и да спестят за нещо, което искат да си купят. Когато им поставите таван за изхарчване на сумата, която им давате, не трябва да се колебаете да откажете да надвишите тази сума, за да научите малчуганите, че парите не се печелят ей така и не бива да се харчат неразумно.

4. Позволете на децата да разпределят пари - тъй като джобните са малка сума, можете да употребявате тази сума, за да научите децата да разпределят пари, без да рискувате да се разорите. Обяснете им, че могат да изхарчат всичките си пари веднага или да изчакат да им дадете още, за да съберат повече. Те трябва да разберат, че ако не управляват парите си както трябва може да се окажат разорени и без пукната стотинка за храна, а ако ги разпределят могат да си купят играчка или вкусотия, която струва повече от ежедневната сума. Децата ви вероятно така или иначе ще се сблъскат с парите като пораснат, така че е по-добре да ги научите на финансова отговорност още в детска възраст.

5. Покажете на децата как да разпределят пари – научете ги да разпределят сумата, с която разполагат така, че да купуват храна, да могат да си купят билет за автобус и да спестят малка сума. Добре е да не харчат всички пари наведнъж. Можете да решите да дадете част от сумата за благотворителност, като оставите детето да реши за какво иска да ги даде, след като ги е спестило от джобни. Купете хубава касичка и я поставете така, че да можете да поставяте в нея дребни монети.

Съвет
Можете да поставите няколко буркана – за харчене, за спестяване и за благотворителност – така че детето да може да вижда монетите в тях.



1 коментар: