вторник, 23 октомври 2012 г.

Възпитанието на детето – Основни принципи – част 2


Доктор Сиърс и съпругата му имат 8 деца, затова част от техните съвети са от собствен опит. Той е педиатър с дълъг стаж, който развива множество теории в сферата на отглеждането на деца, пише книги и има собствена страница в интернет, на която можете да намерите много интересни статии на тази тема. Ето някои от неговите съвети за отглеждането и възпитанието на децата


6. Модел на подражание
Моделът на подражание е примерът, от който детето се учи и който имитира. Съзнанието на малкото дете е като попивателна, която пропива уроци, положителни и отрицателни. Когато детето наблюдава поведението на околните, то съхранява тази повтаряемост и тя се превръща в част от неговата индивидуалност. Задачата на родителите е да дадат добър пример на децата си, който те да абсорбират. Разбира се никой не е перфектен и е нормално да правите грешки, даже не е препоръчително да сте перфектен пример за подражание, тъй като това е изкривена картина на човешката индивидуалност. Даже ако бъркате, за вашето дете е важна цялостната представа, а не спорадичните грешки. Ако сте постоянно гневни, яростта се превръща в част от детето, а то вижда в нея начин за справяне със ситуациите в живота.


7. Повишете самочувствието на детето си
Подрастващите, който имат положителна нагласа по отношение на себе си, се поддават по-лесно на дисциплина. Ако детето се възприема като стойностна личност, то ще се държи като такава. Даже ако то от време на време прави бели, бързо се връща към нормално поведение. Ако детето не се чувства добре, ако не се оценява, то ще се държи като човек без ценностна система. Детето ще се сблъсква с хора и ситуации, които ще повишават или редуцират неговата самооценка, но ако сте поставили добра основа, тя няма да може да се разруши толкова лесно от ежедневните "бури" и от зложелатели.

8. Контролирайте поведението на детето си


Мъдрият родител знае как да "оформи" характеристиките на детето си, какво да включи и какво да се опита да махне. Част от нещата не са във ваш контрол, тъй като зависят от онова, което е заложено на детето, но друга част можете да опитате да отстраните или подобрите. Някои недостатъци са твърде силни и затова трябва да се опитате да редуцирате тяхната сила, а някои добри характеристики са толкова слаби, че могат да изчезнат, ако не се погрижите детето да ги активира. Важна техника за оформяне на поведението на детето е техниката "поведение – следствие" – когато детето не подреди стаята си, родителите му забраняват да излезе да играе с децата, докато не я почисти. Така то започва да се научава, че лошите постъпки се наказват, а добрите се поощряват. То знае, че ако стаята му е мръсна, забавленията са забранени, а това оформя детското поведение по-добре от всякакви обяснения.

9. Възпитайте дете, на което му пука


Децата трябва да развият съзнание и чувство за отговорност, да се интересуват от нуждите на околните, да знаят кое е правилно и кое – не. То трябва да мисли "Аз се чувствам добре, когато действам правилно, а когато действам неправилно, се чувствам зле". Детето трябва да развие чувствителност спрямо околните, да знае как неговите действия повлияват на тях, да му пука за това. Децата се учат на емпатия от хората, с които са заобиколени, а основата на егоизма е в това да нямат чувствителност спрямо околните. Да учите детето на отговорност спрямо другите е добре и по отношение на неговата отговорност спрямо собствените си нужди. Важно е да ги научите да взимат обмислени и мъдри решения, а не да прибързват.
 
10. Говорете с детето, но не забравяйте да слушате
Стремете се да говорите с децата си, когато имате възможността, за да не се превърнат те в хора, които не търсят родителско мнение. Важно е обаче не само да говорите, но също да слушате децата си, даже те да са съвсем малки. Авторитетът се изгражда с доверие, не със страх. Понякога една и съща тема, ако е казана по начин, по който детето ще се почувства оценено, се възприема различно от децата. Ако не покажете уважение, те вероятно ще спрат да ви се доверяват. Покажете им, че цените тяхното мнение, това ще ги накара да се отворят и да споделят.


Няма коментари:

Публикуване на коментар