вторник, 6 ноември 2012 г.

Как да изберете домашен любимец на детето си

Вероятно сте се сблъсквали с многобройните молби на детето си да му вземете домашен любимец. Децата обаче не винаги разбират колко голяма отговорност е да се грижиш за животно. Преди да поемете грижата за куче, за костенурка или за котка, трябва да подберете животинката според характеристиките на детето. Експерти смятат, че най-добрата възраст за тази стъпка е когато детето е на 5- 6, тъй като то вече разбира, че не се занимава с играчка.


Морско свинче или заек за дете, което обича да гушка
Морските свинчета са идеален избор за домашен любимец на деца, които имат времето и желанието да им обръщат много внимание. Те и мини зайците са малки любящи същества, които обичат да бъдат гушкани. Малка е вероятността да спят през деня, както и да ви ухапят. Когато видят детето, свинчетата често започват да му изпращат сигнали, които наподобяват свиркане. Ако къщата ви е празна през голяма част от деня, обмислете възможността да закупите две женски морски свинчета, които да си правят компания. За всяка животинка ще ви е необходима клетка с размери поне метър на метър. Те трябва да се изкарват редовно от клетката, за да могат да се движат пълноценно.


Хамстер за любопитни деца
Хамстерите са умни и забавни животни. Те могат да се забавляват сами в клетката и нямат нужда от толкова внимание. Те са нощни животни, което значи, че спят през деня, докато децата са на училище и обичат да си играят вечерта, след вечеря. Хамстерите обаче имат деликатно тяло и затова се препоръчват за семейства с малко по-големи деца, които да могат да контролират силата си. Желателно е първите пъти, когато се позволява на детето да гушка животното, да са под контрола на родител.

Котка за независими деца
Котките са капризни животни, те могат да искат да си играят днес, а утре да пренебрегнат стопанина си. Ето защо котката е добър избор за деца, които нямат нищо против да общуват с тях, само когато домашните любимци са в настроение. Много е важно да имате предвид, че често се случва децата да бъдат алергични спрямо котки. Преди да си вземете котка, поискайте от познати тяхната за няколко дни и бъдете нащрек за симптоми на алергия, като зачервяване на очите, сърбеж по кожата или подсмърчане.
 

Куче за активни деца
От всички домашни любимци кучето изисква най-много грижи като ежедневни упражнения, разходки, ресане. То трябва да бъде извеждано всеки ден навън, за да се разхожда. Една от добрите характеристики на кучето е, че по този начин децата също извършват физическа дейност, а и могат да си играят заедно. Имайте предвид, че дори малки кучета могат да бъдат достатъчно силни, така че да се отскубнат от ръцете на децата, ако видят котка или бъдат стреснати от силен шум. Кучето изисква по-добра хигиена, тъй като обикновено трябва да се къпе и почиства, но може да приучи малчуганите на отговорност и активност.



Няма коментари:

Публикуване на коментар