вторник, 9 октомври 2012 г.

Глупави въпроси, които хората задават



В много случаи хората не осъзнават какво казват на познатите си, а понякога задават въпроси, които са меко казано тъпи. Обикновено това са въпроси, на които отговорите са очевидни. Много хора игнорират подобни питанки или им отговарят със стандартна реплика. За да не изпадате в такива ситуации прочетете кои са най-често употребяваните от тях.


1. Добре ли си?
Напълно разбираемо е да зададеш такъв въпрос на човек, който е паднал например на пътя, но не показва особени признаци на физическа болка. Но ако човекът е целият облян с кръв и вика от болка в резултат на падане или злополука, да задавате този въпрос е доста безсмислено.

2. Имате ли нужда от помощ?
Това е много хуманен и искрен въпрос, благодарение на който можете да предизвикате у хората симпатии. Ако обаче видите жена, която едвам ходи под тежестта на чантите в ръцете си, няма нужда да я питате дали има нужда от помощ, а предложете услугите си, особено ако е ваша позната. За непознати хора може би е добре да подходите не толкова агресивно, а малко по-индиректно.


3. Спиш ли?
Ако звъните на някой в един часа през нощта, трябва да сте наясно, че човекът отсреща вероятно вече е легнал да спи. Затова вместо да задавате излишен въпрос, първо се извинете за събуждането, а след това кажете за какво се обаждате.

4. Да не си сменила прическата си?
Когато някой ваш познат смени прическата или цвета на косата по начин, по който се вижда, е излишно да задавате такъв безсмислен въпрос, тъй като ще прозвучите несериозно. Все едно няма да ви направи впечатление, ако той вчера е бил с тъмна коса, а днес - с руса.

5. Какво правиш?
Представете си, че телефонът звъни и вие го вдигате, и чувате отсреща въпроса "Какво правиш", въпреки че отговорът е ясен, тъй като не могат да се правят много неща, докато говорите по телефона. Всъщност най-вероятно човекът отсреща иска да знае какво сте правили преди да вдигнете телефона, но не задава по правилен начин въпроса си.


6. Горещо/ студено ли ти е?
Ако треперите или сте облени в пот е ясно как се чувствате на тези температури.
Най-вероятно задващият този въпрос се опитва да е учтив или се чуди какво да каже за момента.

7. Пристигнахме ли вече?
Това е типичен въпрос, който се задава обикновено от малки деца по време на пътуване - на всяко спиране на колата. А ако децата не спират да задават една и съща питанка, отговорете с контра въпрос – "Виждаш ли да сме стигнали бакалията?" или "Къде сме според теб сега?". Така можете да парирате опитите на детето да ви изнерви до крайност.

8. Да плуваш ли отиваш?
Облекли сте бански, носите кърпа и надуваема топка под мишница. В този случай питането е излишно – може би питащият иска да насочи вниманието ви в някаква посока или не знае по какъв друг начин да ви заговори.




2 коментара: