четвъртък, 9 май 2013 г.

6 мита за стреса и здравето



Всички сме наясно, че високите нива на стрес могат да причинят както физически, така и психически заболявания. Напоследък много лекари определят като основна причина за поява на дадено заболяване именно стреса. Но всъщност има множество погрешно схващания за него, които са изцяло погрешни.



1. Стресът е винаги лошо нещо
Стресът не винаги означава нещо лошо за организма. Например в опасни ситуации именно стресът стимулира организма да прояви чувство за самосъхранение, което активира всички системи на човека за оцеляване. Отрицателните характеристики на стреса се проявяват, когато той продължи много дълго и организмът се изтощи от непрекъснатото състояние на напрегнатост.

2. Стресът мотивира


Увеличаването на нивото на стрес в организма заради наближаващите срокове за изпълнение на важни задачи не води до съсредоточаване. Определянето на цел и фокусирането върху нея са онези дейности, които мотивират за изпълнение на задачата.

3. Ако нямате симптоми, няма от какво да се безпокоите
Дори да не откривате никакви симптоми на стрес у себе си, това не означава, че не сте стресирани. Проблемът е, че ако не знаете, че имате високи нива на стрес, няма да можете да се опитате да ги овладеете.

4. Стресът причинява язва


Има много причини, заради които може да се появи язва на стомаха, но стресът не е сред тях. Преди време лекарите са смятали, че високите нива на стрес могат да причинят засилено образуване на стомашни киселини, които дразнят стомашната лигавица и като резултат се получава язва. Макар че стресът повишава опасността от поява на язва, причина за болестта е бактерията хеликобактер пилори.

5. По-малко работа, по-малко стрес
Изглежда логично, ако човек работи по-малко и почива повече време, да има по-ниски нива на стрес. Но всъщност активната работа води до повишаване на самоувереността и така човек се справя по-добре с поставените задачи, отколкото ако работи спорадично.

6. Алкохолът освобождава напрежението

Много хора прибягват до повишаване на консумацията на алкохол при редица проблеми със стрес. Те си мислят, че по този начин ще намалят стреса, но всъщност се получава обратното, тъй като алкохолът стимулира освобождаването на кортизол от мозъка. Кортизолът е хормон, който обикновено се увеличава при стресови ситуации. По принцип в малки дози той е полезен, тъй като така организмът се освобождава от стрес и преминава в нормално състояние. Редовното отделяне на дози кортизол обаче може да доведе до хроничен стрес и напрежение, а това е причина за изтощение на тялото, което е вложило почти цялата си енергия, за да стои в готовност за отбрана.


Няма коментари:

Публикуване на коментар