четвъртък, 16 май 2013 г.

5 хитринки как да запалите децата си по науката



Науката е чудно нещо, колкото повече научаваш, толкова ти става по-интересно. В днешно време, благодарение на развитите технологии, всеки лесно може да получи информацията, която го интересува. Почти всички деца са любознателни по природа, ето защо те се нуждаят от съвсем малък тласък, за да започне да гори в тях пламъкът на ученолюбивостта и стремежа към усвояване на науката.


1. Изследвайте заобикалящия свят
Независимо от мястото, където живеете, около вас има градинка, парк или гора. В свободното ви време направете излет навън. Дайте възможност на детето да усети природата, да види животните, които живеят там, било то само птички и насекоми. Като наблюдава поведението животните, подхванете темата за тях и обяснете защо някои животни прави така или иначе. Използвайте формата на игра, за да погъделичкате детското любопитство.

2. Направете екскурзия
Зоологически градини предлагат голямо разнообразие от животни, които могат да се видят. Подгответе списък с животните, които искате да видите. Насочете вниманието на детето към отделните специфични характеристики на животното. Разкажете му от коя част на света е то, с какво се храни, дали мигрира или не. Когато се приберете го накарайте да нарисува животните, които е видяло и са му харесали.

3. Оформете детски дневник
Помогнете на детето да документира в дневник всяко ново нещо, което научава за животните, за науката и за природата. Дайте му възможност да снима местата, които сте посетили. Накарайте го да си записва бележки за специфичните особености, които е забелязало. След това сравнете информацията с тази, която се намира в интернет и допълнете в дневника с нова. Когато детето ви натрупа повечко информация, карайте го да предполага някакви неща в сферата на науката и проверявайте информацията.


4. Маскирайте се като животно
Научете кое е любимото му животно и след това направете костюм, който показва неговите специфични характеристики. Използвайте картонени кутии, маркери, моливи и тиксо. От крилата на пеперудата до ивиците на зебрата, оставете въображението на детето да се развихри.

5. Играйте игри
Разучете заедно поведението на някое животно. След това накарайте детето да имитира неговото поведение, като през това време може да се споделят интересни факти за него.




Няма коментари:

Публикуване на коментар