четвъртък, 30 май 2013 г.

5 мита за здравословното хранене



Много хора, особено онези, които не се интересуват от здравословно хранене, са изпаднали в заблуда за някои неверни факти за здравословната диета. Важно да се прави разлика между понятията "здравословно хранене" и "пазене на диета". Ето няколко погрешни убеждения за здравословното хранене, които често се смятат за истина от хората.

1. Правилата на здравословното хранене изискват строга диета

Много често значението на думата диета се бърка с цялостната концепция на хранене. Повече хора си мислят, че спазването на диета значи лишаване от храна, която обичаме да ядем. Независимо от здравословното състояние на човек, здравословното хранене не съвпада напълно с принципите на диетологията. Едно нещо е човек да иска да се храни здравословно, а съвсем друго е редукцията на консумация на храни.

2. Здравословното храненe налага консумацията на гадна на вкус храна
Истината е че, здравословното хранене предлага голям избор от храни с вариращи в широки граници вкусове. Повечето хора правят продължителна концепция с дългосрочна диета за по-здравословно хранене и така свикват плавно с новата техника на хранене. Така те консумират храни, които съдържат специални съставки, които стимулират апетита и осигуряват добър вкус. Когато започнете да консумирате само здравословни храни, няма да изпитвате това желание да си похапвате от вредните ястия толкова често, тъй като ще знаете колко са вредни за вас и ще отвикнете от тях.

3. Здравословното хранене предлага универсална рецепта за отслабване
Всеки човек има строго индивидуални хранителни нужди. Това, че някой се опитва да се храни здравословно, по никакъв начин не гарантира, че той ще отслабне. При някои хора консумацията на полезни храни помага за редуциране на излишното тегло, стяга фигурата и развива мускулатурата, но не съществува универсална рецепта за отслабване, още повече, ако искате бърза редукция на теглото.

 
4. Стройната фигура зависи от броенето на калории
Много хора смятат, че броенето на консумираните калории е универсално средство за постигане на стройна фигура, но това не е задължително, нито важи за всеки човек. Тези хора, които консумират нездравословни храни, задължително трябва да си броят калориите, тъй като много от тях са всъщност "празни", така че не доставят на тялото почти никакви ценни вещества.

5. Здравословното хранене е сложно и трудно
Човек не трябва да е професор, за да знае как да се храни здравословно. Това никога не е било така и никога няма да бъде. Правилата на здравословното хранене са прости и лесни за запомняне, и най-често се прилагат с лекота. Освен това то не е толкова недостъпно, колкото много хора смятат, тъй като много от полезните храни присъстват на пазара постоянно, а здравословните ястия обикновено са с малко съставки и не много сложна обработка, за разлика от много "стандартни" храни.



Няма коментари:

Публикуване на коментар