петък, 7 юни 2013 г.

7 начина да научите децата си на толерантност



Всеки иска да живее в свободна страна със свобода на словото, равни права и право на религиозно изразяване, затова е важно децата да бъдат научени от малки на тези ценности, за да могат те да се съхранят за бъдещите поколения. Възпитаването на децата на толерантност допринася за оформянето на добро и отговорно общество, в което всички са равни.


1. Научете ги да се разбират с хората
Първият начин да помогнете на децата си да бъдат толерантни е като ги научите да се разбират с околните, дори те да са различни от тях. Те трябва да осъзнаят, че са постоянно заобиколени от хора, които може да не харесват, но трябва да проявят разбиране спрямо тях и техните особености. Ако усетите, че детето ви не харесва даден човек например заради външен вид или различен цвят на кожата, обяснете му, че всеки има право на избор за това как да изглежда, а някои характеристики не можем да избираме. Друг важен момент е да покажете своята толерантност, тъй като е много добре известно, че децата копират поведението на родителите си.

2. Научете ги да се отнасят с другите така, както искат да се отнасят с тях самите
Тази универсална концепция е една от най-важните, която децата трябва да научат, тъй като обществото се гради върху нея и върху способността на хората да се съобразяват един с друг. Никой не обича да се държат с него несправедливо, безразлично или агресивно, затова децата трябва да научат как да не причиняват на другите болка и отрицателни емоции, каквито те самите не искат да изпитват.



3. Научете ги да празнуват различията между хората
Обикновено децата правят това, което им казват родителите. Уверете се, че те наистина уважават различията между хората. Запознайте ги с информация, която да покаже на детето, че хората от различните части на света се хранят с различни храни и носят различни дрехи, но това не значи, че не си приличат. Ако те осъзнаят колко важни са различията, много лесно ще се научат да проявяват толерантност спрямо тях.

4. Средства срещу отрицателните емоции
Ако откриете, че детето не е толерантно спрямо другите, трябва да действате внимателно. Първо трябва да освободите насъбраните отрицателни емоции и да разберете чувствата, които изпитва. Чак тогава трябва да започнете да полагате основите на толерантността и да неутрализирате предубежденията.

5. Научете ги да не обобщават хората
Една от основните концепции за научаване на детето на толерантност е то да се научи да не поставя всички хора под общ знаменател и да не ги съди по собствен критерий. То трябва да знае, че ако някой е бил лош спрямо тях, това не значи, че всички са лоши.


6. Научете ги на състрадание
Ясно е, че децата няма как да разбират различни чувства, без да са ги изпитали. Именно затова родителите трябва да им обяснят какво представлява състраданието. Опитайте се да накарате детето да погледне света от чужда гледна точка и да разбере защо хората се различават по своите характеристики. Това работи най-добре с по-големи деца, които вече имат някакъв житейски опит, макар да е малък.

7. Създайте разнообразни познанства
Ако имате малко дете, сега е времето да започнете да го учите на толерантност. Помогнете му да се сприятели с някой нов човек, независимо от пола, етническата принадлежност или религията. Това може да стане по-лесно, ако вие също имате широк кръг от приятели, с които то може да комуникира. Пробвайте заедно храни от различни части на света и слушайте музика, която е популярна в други държави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар