четвъртък, 4 април 2013 г.

9 тайни за възпитаване на уверено дете



 Според много изследователи една от основните задачи на родителите е да създадат у детето чувство на увереност. Използвайте най-различни методи, за да накарате детето да се чувства щастливо и уверено в себе си.


Помислете какви комплименти правите
Малките деца имат нужда от насърчаване, независимо дали се учат да пълзят, да хвърлят топка, да рисуват кръг. Така детето свиква да чува положителната ви оценка, но в даден момент то може да се обърка и да не може да прецени дали неговите постижения заслужават похвала. В някоя ситуация то ще се чуди защо не го хвалите, а друг път може да усети, че преувеличавате. Правете комплименти на детето за неща, които не се очаква то да може да прави, но не прекалявайте.

Оставете детето да сгреши
Съвсем нормално е да искате да предпазите детето си от появата на болка, разочарование или липса на кураж, но някои ситуации изискват да не се намесвате. Децата трябва да знаят, че е нормално да не постигнат успех в дадено поприще на всяка цена и че е нормално да не са перфектни. Създайте такава атмосфера вкъщи, че детето да не страхува да пробва в различни начинания и да не го е страх от това, че ще му се карате заради провал.


Нека то взима решения
Когато детето получава шанс да прави свой избор от ранна възраст, то ще придобие увереност в собствената си преценка. Разбира се децата обичат да командват парада, но не може да им дадете пълен контрол, затова му дайте им контрол върху 2-3 възможности за избор, за да знае то, че неговото мнение е важно.

Фокусирайте се върху вдъхване на оптимизъм
Ако на детето са се насъбрали няколко неуспеха, то започва да се чувства неуверено в себе си. Задачата на родителите е да му вдъхнат оптимизъм като го насърчат да мисли за начини за подобряване на ситуацията му. Подскажете на детето, че ако иска да е по-добро в определена област, трябва да отдели повече време, за да чете и да се упражнява в конкретната професионална сфера.


Стимулирайте неговите интереси
Дайте възможност на детето да извършва голямо разнообразие от дейности, за да може да избере какво най-много му допада. Независимо какво е хобито му, ако го практикува с желание, детето ще пожъне успехи и в други области.

Решавайте проблемите на детето заедно
Децата се чувстват по-уверени, когато получават това, което искат, със собствени усилия. Ако детето дойде и ви сподели, че има проблем, опитайте се да го решите заедно, без да му натрапвате своето мнение, за да не изглежда, че то е неспособно. 


Предоставете възможност на детето да помага на другите
Извършването на задачи от детето, които са за общо благо, допринася за неговата увереност и изграждането му. Ако в домакинството ви то има задачи за вършене, ще може да види от първа ръка, че възрастните имат отговорности и то е способно.

Предоставете му време да бъде сред възрастни
Децата обичат да бъдат с приятелите си, но също така за тях е важно да прекарват време сред възрастни. Прекарването на повече време в компанията на възрастни разширява кръгозора им и развива различните начини на мислене. Според проучвания, подържането на контакт с възрастен от време на време прави децата по-устойчиви и им дава друга гледна точка.

Обсъждайте бъдещето
Насърчавайте детето да прави планове за бъдещето и да се подготвя за своето развитие. Например можете да обсъдите какъв иска да стане като порасне и какво трябва да прави отсега, за да може след време да успее. Обяснете му обаче, че плановете са полезни, но не трябва да са статични, тъй като с времето някои ситуации могат да ги променят за добро или не.


Няма коментари:

Публикуване на коментар