четвъртък, 25 април 2013 г.

5 неща, които трябва да правите, ако останете без работа

Може би сте чували приказката, че търсенето на работа може да е занимавка на пълен работен ден. Не й вярвайте. Освен да се оглеждате за подходяща възможност за работа, която ви харесва, можете да се захванете с някое от следните неща, вместо да изпращате автобиография за десетки позиции, за които не сте квалифицирани и за които няма да ви извикат на интервю.


1. Безплатен труд и доброволна работа
Извършването на активна дейност в областта на вашата компетенция има много ползи, въпреки че не получавате заплащане. От една страна с тази работа ще можете да поддържате способностите си в оптимална форма и да научите нови неща в своята сфера. От друга страна като помагате на други хора, увеличавате шансовете си те да ви препоръчат на някой, който търси специалисти в областта, от която разбирате. Ако не искате да отделяте цялото си време, работете поне почасово, все ще е от полза.

2. Повишавайте своите компетенции
В период, когато сте безработни, повечето време, с което разполагате, може да употребявате, за да разширите областта на своите умения. Така се увеличава възможността да ви потърсят за работа и да сте конкурентноспособни. Възползвайте се от многобройните безплатни ресурси, които могат да се намерят в интернет под формата на ръководства, книги и видиоклипове. Захванете се с изучаване на някаква сфера, от която се интересувате отдавна, но не сте имали време да й отделите.


3. Мрежа от познанства
Възстановете връзка със стари познати и формирайте нови такива. В зависимост от моментната ви позиция може да се наложи да се свържете с хора, с които сте работили, като например бивши шефове. Потърсете ги в интернет и инициирайте среща с тях. Ако не успете да създадете контакти, потърсете в интернет за провеждане на семинари и лекции в областта, от която разбирате.

4. Фриланс дейност
Помислете дали търсите работа само на пълен работен и с трудов договор или бихте пробвали такава, която да може да се работи от вкъщи, без определено работно време. Работата на свободна практика ви дава възможност вие да определите кога да изпълните поставените задачи, от вас зависи колко работа искате да свършите и нещо, което не е маловажно, гъвкавото работно време ви позволява да вършите други социални дейности и да отделяте време за образование.

5. Бъдете активни в интернет
В интернет можете да да се рекламирате безплатно и да достигнете до широка аудитория. Направете си блог, в който да покажете своите умения. Създайте си профили във Facebook, LinkedIn и Twitter. От тях можете да установите контакт с ръководители на компании, в които искате да започнете работа. Научете от какво се интересуват и осъществете контакт с тях. По този начин можете да предизвикате интерес по отношение на своята кандидатура и да сте конкурентноспособни.





Няма коментари:

Публикуване на коментар