четвъртък, 28 март 2013 г.

Как да пътувате безопасно, ако имате хранителна алергия


Ако имате хранителни алергии или непоносимост към някаква храна, пътуванията стават по-трудни, особено ако посещавате екзотични страни с непозната кухня.


 
1. Подгответе се за всякакви медицински проблеми
Снабдете се с лекарства от първа необходимост и се уверете, че ще бъдат у вас през цялото време. Това означава, че трябва да имате в наличност антихистамини и епинефрин, ако сте алергични към някои храни. Проучете болничните заведения преди да посетите конкретната дестинация и си направете задължително медицинска застраховка. Когато не сте наясно какво е включено в застраховката по време на пътуване и ваканция, поискайте информация преди да тръгнете. Добре е да имате в документите си някаква информация за своето заболяване, за да може в случай на спешна помощ докторите да знаят как да ви лекуват.

2. Пригответе си храна за из
път от вкъщи
С каквото и превозно средство да пътувате е по-добре да си приготвите храната предварително. По време на пътуване със самолет е разрешено да се качите на борда на самолета с домашно приготвени храни, които са пакетирани безопасно. Можете да си вземете дори плодове и зеленчуци. Ако се налага да пътувате в чужбина имайте в предвид, че може да е забранено пренасянето на месни храни. Ако все пак решите да консумирате храна, която се дава от превозвача ви, попитайте предварително каква е тяхната политика за хората, които имат хранителни алергии.


3. Проучете заведенията за хранене преди ваканцията
Спестете си времето в търсене на заведение за хранене, откъдето да си купите храна. В днешно време в интернет можете да намерите пълна информация какво имате като избор за хранене в дестинацията, която ще посетите. Почти всички хранителни заведения имат интернет сайтове, в които може да научите повече за тяхното меню. Ако имате възможност може да се настаните в квартира близо до пазар, от който да си купувате пресни плодове и зеленчуци. Ако не сте сигурни къде точно ще бъдете настанени, по-добре е да си опаковате колкото може повече храна за първите няколко дни.

4. Резервирайте стая с хладилник
Ако ви се отдаде такава възможност, пригответе си повечко храна и не забравяйте да си вземете прибори от вкъщи. Така ще знаете, че няма за какво да се притеснявате, защото сте си приготвили храната сами. По време на ваканцията се стремете да ядете приготвена от вас храна, в която знаете какво слагате.

5. Разберете как можете да кажете местните за алергиите ви
Ако ви се налага да пътувате в части на света, на които не знаете езика, който се говори, ще трябва да се научите да обясните поне за здравословните си проблеми. Потърсете информация за алергиите си и намерете начин тя да се преведе на чуждия език, ако трябва препишете болестта на хартия. Някои сайтове предлагат интересна услуга. В сайта попълвате към какво сте алергични и от него ви се издава ламинирана карта. При посещението ви в чужбина тази карта може да бъде дадена на главния готвач на заведението и така той ще знае към какво сте алергични. Ако ви се налага да останете за по-дълго време в друга държава е добре да научите няколко чужди думи, с които ще можете да обясните подробности за храните, които можете да консумирате и които не можете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар