четвъртък, 21 март 2013 г.

5 начина да спрете детските страхове



По време на израстването въображението на децата е в най-силната си фаза и то често може да доведе до съчиняване на странни обяснения за неща, които малките не могат да си обяснят рационално, за да не се страхуват. Това може да доведе до момент, в който детето започва да изпитва тревожност и страх. Макар че тази фаза отшумява, когато малкото порасне, вижте как можете да противодействате.



Разпознайте притесненията
Светът на детето се разширява всеки ден, то се докосва се до много интересни неща, но същевременно среща неща, които не може да си обясни рационално. Например детето може да се плаши от тъмното, защото не може да види какво става около него и смята, че съществува някаква заплаха. Поради тази и други подобни причини детето може да се стресира от внезапни шумове като пускане на водата в тоалетната или работа на електрически уреди. Децата от възраст 3- 4 години имат затруднения с различаването на реалността и фантазията, да речем ако са им четени книги с дракони или вещери. Те могат да започнат да се притесняват, че чудовищата стоят зад вратата на гардероба и всеки момент могат да излязат и да ги сграбчат.

Разпознайте знаците на детската тревожност
В редки случаи децата са способни да споделят и обяснят точно от какво се страхуват. Вместо това техните притеснения могат да се трансформират в безпокойство, промяна в настроението и раздразнителност. Могат да се появят болки в стомаха и главата. Ако детето има такива оплаквания е добре да се заведе на консултация, за да се разбере дали има физическа причина за болките. Когато болката се появява по едно и също време с появата на тревожност, то вероятно тя е основна причина.


Действайте стъпка по стъпка
Каквито действията решите да предприемете за справяне със ситуацията с детската тревожност, ще трябва да се въоръжите с търпение и да действате на малки стъпки. Не забравяйте, че детето не разсъждава като възрастните, затова се пробвайте да обясните безопасните страхове така, че то да разбере, че няма от какво да се страхува. Например ако детето се страхува от кучето на съседа, оставете го да гледа през прозореца как то си играе с другите деца без да ги наранява. В никакъв случай не подценявайте техния стрес, а напротив, проявете разбиране. Не ги наказвайте заради страховете им, детето трябва да почувства от ваша страна разбиране, за да не се затвори в себе си.

Съсредоточете се върху играта
Игровите подходи спомагат за редуциране на тревожността. Ако детето се страхува от тъмното, прочетете приказка като си светите с фенерче или му купете играчки, които светят в тъмното. Друг вариант за редуциране на тази детска фобия е да играете заедно с него на криеница, като много добър резултат има, ако се играе на тъмно. Ако детето се притеснява от чудовището под леглото, накарайте го да го нарисува със смешно лице. Ако детето се страхува от затворени пространства, направете тунели от одеяла, които са поставени върху мебелировката и минавайте заедно през тях, за да види малкото, че страхът му е без причина.





Няма коментари:

Публикуване на коментар