четвъртък, 7 март 2013 г.

Най-интересните изобретения от деца


Не само възрастните имат добри идеи. Въображението на децата понякога надхвърля това на порасналите хора и се оказва причина за много интересни изобретения. Вижте няколко неща, които са изцяло или частично измислени от деца.


Ледената близалка



През 1905 година 11- годишният Франк Еперсон изобретява близалката по съвсем случаен начин. В една студена вечер той оставя в чаша вода сода на прах и вода и ги разбърква с клечка. На сутринта открива, че се е получило нещо невероятно. Първоначално е наречено „Epsicle" и с него получава патент през 1923 година. След това продава правата на компания от Ню Йорк.

Брайлова азбука
През 1812 3- годишният Луи Брайл бива ранен и изгубва своето зрение. По-късно той учи в Националния институт за слепи в Париж, където проектира система, която използва издатини в специфични модели за помощ за четене. Първата книга с брайлова азбука е издадена през 1829 година. През 1837 година той добавя символи за математика и музика. Езикът е адаптиран за повечето езици, от албански до зулу.

Батутът
През 1930 година 16- годишният гимнастик и водолаз Джордж Найсън създава първия батут. Той разтяга платно върху стоманена рамка. По-късно моделът е усъвършенстван от неговия треньор Лари Грисуола, който използва найлонови елементи. Седемдесет години по-късно скачането на батут е обявено за олимпийски спорт, а авторът на идеята все още е жив по онова време.

Наушници
Петнадесет годишният Честър Грийнууд измисля наушниците, тъй като е подразнен от факта, че на ушите му е студено, докато се пързаля с кънки. Той кара баба си да му зашие две кожи, които той свърза с жица. Малко по-късно през 1870те години получава патент за своето изобретение.

Ранната телевизия
Няколко открития са довели до появата на телевизията. Един от откривателите е Фило Фарнсуърт. През 1921 година младежът, който тогава няма 16 години, създава скици, диаграми и бележки, които описват електронната система. След 6 години той предава първото електронно изображение и провежда първата публична демонстрация на работещ телевизор. До края на живота си той създава още много елементи за телевизора, които той патентова и които постепенно се включват в системата.


Чиста среда с водорасли

През 2011 година 17- годишният Пейрам Яги изобретява устройство, което използва водорасли за преобразуване на въглеродния диоксид от колите в кислород.

Скрийнинг система
През 2009 година 16- годишната Джанет Сонг и брат й Бенджамин намират нов по-малко инванзивен начин за откриване на ранни признаци на рак с анализиране на ДНК от урината. В нея могат да се открият маркери, които са свързани с рак на черния дроб, дебелото черво и други. Въпреки че тази техника все още не е въведена, на нея се възлагат много очаквания за ранно диагностициране на раковите заболявания.

Устройство за предотвратяване на пожари
През 2011 година 17- годишния гимназист и доброволец пожарникар Пой Хайман изобретява сензор в сушилни, който засича реакциите на мъх, който може да се запали, а детекторът освобождава въглероден диоксид, за да реагира на запалване на огън. Също така той създава малка инфрачервена камера, която помага на пожарникарите да се ориентират в гъстия дим.



Няма коментари:

Публикуване на коментар