четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Спрете да казвате винаги 'Да'



Хората, които не отказват помощ на другите, в повечето случаи са много уважавани и харесвани. Но когато някой започне да злоупотребява с добротата ви, ще трябва да се научите даказвате "НЕ". Всеки от нас е срещал в живота си хора, които не отказват помощ, когато другите имат нужда от нея, дори тя да е в техен ущърб. Ето 7 причини, заради които да спрете да казвате "ДА" на всяка молба.


 
1. Обмисляйте отговорите си
Следващия път, когато някой ви помоли за услуга, кажете че първо трябва да помислите. Тази отсрочка ви дава възможност да преосмислите ситуацията, без да са ангажирате с конкретен отговор. Помислете дали приемането на ангажимента няма да ви стресира или натовари с повече работа. Ако лицето иска веднага отговор, по-добре е да отговорите с "НЕ" за момента, а по-късно, когато разгледате ситуацията, да му кажете, че ще му помогнете. Ако отговорите "ДА" бъдете наясно, че няма накъде да се измъкнете.

2. Говорете без притеснение
Ако имате различно мнение спрямо другите, говорете и разяснявайте своята позиция. Разбира се, това не означава, че ще стане това, което ви е искате, но по-добре е хората около вас да знаят позицията ви. Така ще покажете, че имате мнение и не сте личност, която ходи само по акъла на другите. Тази тактика важи най-вече за вашия приятелски кръг, тъй като на работа може да се наложи на премълчите, ако сметнете, че това може да е в ущърб на позицията, която заемате.

 
3. Не прекалявайте с обясненията
Когато най-накрая съберете смелост да кажете "НЕ" не обяснявайте на дълго и широко защо отговаряте отрицателно. Най-добър вариант са кратките отговори. Колкото повече подробности давате, толкова повече основание ще има ответното лице да спори с вас. Не забравяйте, че няма нужда да се обяснявате, ако не искате.

4. Направете нещо, което ви казват, че не трябва да правите
Променете прическата или цвета на косата си. Покажете на хората около вас, че не се съобразявате напълно с тяхното мнение. Правете неща, които ви карат да се чувствате щастливи вие, а не другите, но не се впускайте в неща, които искате да правите напук.


5. Подредете приоритетите си, преди да кажете "ДА"
Понякога отговаряте положително на молби, като оставяте работа, която имате да вършите, на заден план. За да сте сигурни, че това няма да се случи, преценете какво е най-важно да се направи и след това дайте отговор дали ще помогнете.

6. Поискайте услуга
Преди да се съгласите да направите услуга, поискайте от човека срещу вас да ви помогне, както вие на него. Ако той не е съгласен, значи най-вероятно иска да се възползва от добротата ви. И все пак, ако този човек ви е правил услуги в миналото, можете да окаже помощ, но само ако имате достатъчно свободно време.

7. Научете се да не се притеснявате от това да разочаровате хората
Запомнете, че не може всички около вас да са щастливи. Ако откажете помощ на някой, той ще бъде разочарован, но вие трябва да се погрижите за това вие и обкръжението ви да сте добре. Добър вариант е да откажете, но да покажете, че се интересувате от проблема или да предложите да помогнете по друг начин. Трябва да приемете, че вие не сте отговорни за щастието на повечето други хора.




Няма коментари:

Публикуване на коментар