четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Злоядото дете и как да го накарате да се храни здравословно



Рядко някое дете харесва всяка храна, която му се сервира. Обикновено те се глезят, искат да се хранят само с определени храни или отказват да изядат храната си, като по този начин се лишават от необходими хранителни вещества.

Детето не иска да пие мляко



В млякото се съдържат минерали калций, магнезий и калий, и витамин Д. Те са необходими, за да могат децата да растат здрави и силни. Според изследвания децата, които не са приели достатъчно от тези съставки, има по-голяма вероятност да развият фрактури на костите. За да предотвратите това, запълвайте ежедневните нужди от минерали на детето с разнообразни храни. На децата от 1 до 3 години давайте по 120 мл кисело мляко с парче нискомаслено сирене и половин чаша портокалов сок. На по-големите малчугани приготвяйте купа с овесена каша, чаша с портокалов сок, парче обезмаслено сирене и пълнозърнеста закуска. С киселото мляко и сиренето покривате също дозата калий и магнезий. Не трябва да забравяте, че витамин Д помага за по-пълно абсорбиране на калция. Той може да се набави от храни като яйца и риба, от слънцето или на таблетки по 400 единици на ден.


Отказва да яде зеленчуци






Зеленчуците са с ниско съдържание на калории и същевременно съдържат много здравословни съединения, които повишават общото здраве на организма. Проведени многократно изследвания доказват, че консумацията на зеленчуци в периода на израстване се отразява на по-нататъшното здраве. Разберете кои зеленчуци харесва детето, сгответе ги с подправки, подредете ги атрактивно. Добрата новина за вас е, че има голямо разнообразие от зеленчуци и те всички са богати на витамини. Пробвайте с моркови, картофи, фасул или броколи, комбинирайте с плодове и смесете с малко мазнина.

Детето настоява да яде сандвичи с бял хляб



В нерафинираното пшенично брашно има 25% повече протеини, 78% повече влакнини, както и 93% повече витамин Е в сравнение с количеството, което остава в белия хляб. Фибрите спомагат за предотвратяване на запек при децата. Консумацията на пълнозърнести храни намалява наполовина вероятността от появата на астма. В тези храни се съдържат антиоксиданти, които предотвратяват възпаление на дихателните пътища. За да балансирате храненето на детето трябва да предлагате различни храни. Ако детето не иска да яде пълнозърнест хляб, пробвайте с кафяв ориз, с овесена каша или като комбинирате бял и типов хляб при направата на сандвичи.

Слага на всяка храна кетчуп



Кетчупът е хем сладък, хем солен. В 1 супена лъжица от вкусната съставка има 1 чаена лъжичка захар и толкова натрий, колкото в една шепа чипс, а също много калории. Ако не можете да откажете детето от кетчуп, потърсете такъв без сол и захар. Пробвайте с други гарнитури, например кленов сироп или агаве нектар за зеленчуци с горчив вкус като карфиол и брюкселско зеле. Можете да приготвите домашен кетчуп от пресни домати и подправки, който е вкусен и полезен.


1 коментар: